Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Flera nyheter i de svenska fjällen!

Det är officiellt vinter, även om snön är sparsmakad på många ställen runt om i landet. Fjällen har slagit upp sina portar och skidorterna är redo att ta emot gäster till långt in i april, eller så länge snön räcker. Till skillnad mot förra året har det öppnats en ny skidanläggning. Det är första gången på över 30 år som en helt ny anläggning har öppnats i landet och det hoppas göra Idre till en utmanare som bästa skidort. Samtidigt har andra orter och anläggningar förnyat sig. Det har lagts till nya liftar, nya restauranger och flera andra nyheter som gör skidåkningen bättre och mer tillgänglig.

De populäraste orterna
Destinationen för en skidsemester i Sverige beror helt och hållet på vilken typ av skidåkning och vilka vinteraktiviteter som eftersträvas. De flesta orter erbjuder både utförsåkning och längdskidåkning. Andra erbjuder också möjligheten att åka hundspann, snövandra och mycket annat. Enligt branschorganisationen Svenska Skidanläggningar var Sälen, Åre-Edsåsdalen och Vemdalen de största skidområdena förra säsongen. De hade de största omsättningarna och samtliga områden växte. Störst tillväxt hade Vemdalen, som ökade sin omsättning med 8 procent.

Nyheter inför säsongen 19/20
Det finns mycket som tyder på att de tre ovannämnda områdena kommer fortsätta att växa. Samtliga har gjort uppdateringar och det finns flera nyheter inför vintern 19/20.

Nyheter i Åre
Åre är Sveriges största varumärke för skidåkning. Alpin-VM har arrangerats i Åres backar flera gånger, varav den senaste var förra året. I mars nästa år kommer den alpina världscupen till orten och det kommer att köras slalom och storslalom. Enligt Betfair är Mikaela Shiffrin förhandsfavorit att vinna den totala världscupen med oddset 3.0. Oddset för att svenska Sara Hector vinner är 50.0. Nytt för i år är att Åre har fått flera nya restauranger. Några av dessa är Mister French Åre, APO och Boquerian. Det finns även ett nytt snösystem som förenar skidområdena VM8 och VM6.

Nyheter i Sälen
Sälen hamnar ofta i skymundan för Åre och är ett område som erbjuder lite av alla vinteraktiviteter. Inför säsongen har det lagts till flera nya boenden. Det finns tolv nya lägenheter i Fjällgläntan och det finns 38 nya lägenheter i Tandådalen. Förutom fler boendemöjligheter har det anlagts större parkeringar intill flera av pisterna.  Backarna i Lindvallen har även fått ny belysning som ger bättre förutsättningar att åka på kvällen.

Nyheter i Vemdalen
Precis som i Sälen satsas det på fler och bättre lägenheter och stugor. Det nya området Högåsvillorna har öppnat för säsongen och på Hotell Klövsjöfjäll och Vemdalsskalet pågår omfattande utbyggnationer.  Persbacken har breddats och det har blivit enklare att ta sig mellan Björnvallen och Björnrike.

En nyhet som gynnar alla svenska fjällorter är att det nu finns en helt ny flygplats. Scandinavian Moutains Airport ligger mellan Sälen och Trysil och kommer att ha linjer till Danmark, England och flera svenska flygplatser. Det kommer att göra det enklare att åka till fjällen för en snabbvisit och bespara besökare långa bilresor.  Det är flera orter som har uppdaterat sig från föregående säsong. Det återstår att se vilka som blir svenskarnas favoriter den här säsongen och om det är dags för andra områden att ta över topplaceringarna.