Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Åhus hamn

Åhus är en tätort i Kristianstads kommun i Skåne län, belägen vid Helge åns norra utlopp i Hanöbukten utmed kusten som kallas för ”Ålakusten”. Åhus är kommunens näst största tätort.

Åhus har 9 840 åretruntboende (2015) och en betydande sommarpopulation. SCB avgränsade 2015 två fritidshusområden i Åhus, ett i Äspet och ett i Täppet, med 480 respektive 305 fritidshus. Varje år ordnas Åhus Beachhandboll Festival och Åhus Beach Soccer som lockar många spelare och besökare. Åhus historia går ända tillbaka till sen järnålder/vikingatid, då en betydande handelsplats var etablerad en bit uppströms om det nutida samhället. På 1100-talet uppfördes en borg utanför staden efter kontinental förebild, troligtvis av den lundensiske ärkebiskop Eskil. Åhus var sedan långa tider känd som badort. Redan på slutet av 1800-talet gick badtågen på Åhusbanan från Kristianstad till Åhus. Varma sommardagar kunde 4 000-5 000 personer stiga av i nuvarande Stubbagatans förlängning för att ströva omkring utmed Täppetstranden.
KÄLLA; Wikipedia

Bilden; Åhus hamn. Foto; Naturfotograf Lennart Johanzon

OBS! Klicka på bilden för större format!!

Tack för din medverkan med denna fina bild över Åhushamnen, Lennart!

Kika in på Lennart´s egen hemsida där du finner många proffsiga bilder i olika kategorier

Lennart är även medlem i vår fotogrupp på Facebook; Dagens Sverigebild och är även medadmin i vår fotogrupp, Foto i Fokus!
Välkommen in och kika på många fina bilder av både glada amatörer såväl som proffsfotografer!