Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fortsatt tillväxt för Sveriges campingplatser och nu väntar en allt mer populär vintersäsong

Nya siffror från SCB / Tillväxtverket visar att de tre första kvartalen för 2019 blev de bästa någonsin för Sveriges campingplatser. Under årets första nio månader ökade antalet gästnätter på Sveriges campingplatser med 6 procent till 16,1 miljoner.

– ”Att vi når rekordnivån från 2018 redan efter tre kvartal är fantastiskt. Vi ser en långsiktig trend som bottnar i ett starkt intresse för Sverige som resmål och camping som semesterboende” säger Peter Jansson, tf vd på branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Samtidigt som branschen ser tillbaka på ytterligare en stark sommarsäsong förbereder sig många av Sveriges campingplatser för en ny vintersäsong. Det är en säsong som blir allt populärare bland gästerna och som växt rejält de senaste åren. Mellan 2018 och 2019 ökade gästnätterna under december till april med 13 procent, till 1,9 miljoner. Det ökade husbilsanvändandet är en av anledningarna till att fler upplever den svenska vintern med campingplatsen som bas. Av de campingplatser som är medlemmar i branschorganisationen SCR Svensk Camping har cirka 160 öppet året runt.

Under sommarmånaderna juni till augusti är drygt 40 procent av alla gästnätter i Sverige på en campingplats. En majoritet av Sveriges turister från Norge, Tyskland och Nederländerna bor på camping under sin Sverigesemester.

– ”Branschens långsiktiga investeringar i boende, kvalitet och i marknadsföring har gett resultat. Intresset är stort, det ser vi inte minst i att vårt digitala förmåns- och incheckningskort nu har 250 000 användare. Nu ser vi med stor tillförsikt fram emot ett 2020 som har alla möjligheter att bli ytterligare ett toppår för svensk turism och för svensk camping”, säger Peter Jansson.

Fakta
Antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick under perioden januari till september 2019 till 16 145 000 st. Motsvarande period 2018 uppgick antalet gästnätter till 15 236 000. Preliminiära siffror från SCB / Tillväxtverket.

OM SCR Svensk Camping

SCR Svensk Camping grundades 1967 och är branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. Vi stödjer våra medlemmars utveckling genom affärs- och verksamhetsutveckling, marknadsföring samt strategiskt arbete avseende branschens marknadsvillkor. SCR Svensk Camping driver Camping.se som är Sveriges största sajt för bokning av campingboende samt Camping Key Europe, kundkortet som ger rabatt på 3 000 campingplatser i Sverige och Europa.