Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Svensk succé i Europacup-premiären!

Den fina starten på alpinsäsongen bara fortsätter, och denna gång med riktig guldkant! I norska Trysil inledde damerna på fredagen med storslalom och de svenska tjejerna gjorde tillsammans en historisk insats. Att dem svenskor är topp 13 i storslalom i samband med Europacup har inte hänt sedan FIS startade med statistik 1994! Sara Rask från Sollentuna SLK vann tävlingen, Jonna Luthman Åre SLK blev 5, Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK blev 8 i sin allra första EC-start, Hilma Lövblom, Täby SLK 11 och Michelle Kervén Huddinge SK blev 13. Ytterligare en svenska var topp 30, då Ida Dannewitz, Uppsala SLK blev 26.

Även lördagens tävlingar innebar en riktigt svensk succé då Sara Rask återigen imponerande med ytterligare en seger, Jonna Luthman visade återigen klass med plats 5, Hanna Aronsson Elfman imponerade åter med 10 och Hilma Lövblom plats 13.

Dubbelsegraren Sara Rask kommenterade sin historiska insats såhär:
Jag såg verkligen framemot att komma igång med tävlandet, november kan vara ganska mörk och tråkig så jag var riktigt laddad inför. Jag är lite överraskad själv över dubbelvinstern, men hela gänget har åkt riktigt bra under försäsongen och jobbat hårt tillsammans, så verkligen kul att vi är så många uppe i toppen och fajtas, säger Sara.

Tjejerna åker nu till Funäsdalen för att åter tävla i Europacupen, men då i slalomdisciplinen den 2-3 december.

Herrarna hade sin premiär på hemmaplan i Funäsdalen där det var slalom på programmet. Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina SKALP fanns på start och förhoppningarna var stora på ”Krille” efter hans starka öppning i Levi helgen innan. Två svenskar stack ut ordentligt den första dagen av tävlande, Kristoffer gjorde personbästa då han tog sig hela vägen upp på pallen med en fin tredjeplats, och Tobias Hedström tävlandes för Duveds IF imponerande stort när han med nummer 64 åkte in på en stark 13 plats.

Dag två i Funäsdalen var det åter Kristoffer som var med och fajtades om de bästa placeringarna, dock räckte det inte riktigt till pallen igen, blott +0,43 från vinsten och plats sju. Även Tobias var snubblande nära poäng igen när han slutade på plats 31.

Herrarna reser nu till Trysil för nya EC-tävlingarna i Trysil och då i storslalom.

Svenska Skidförbundet sprider snöglädje i hela landet genom våra 23 distrikt och cirka 1 300 föreningar. Vi har tio olika grenar: alpint, backhoppning, längdåkning, freeski, puckel, rullskidor, skicross, snowboard, speedski och telemark, det finns något för alla. Upptäck nyttan och glädjen med att aktivera dig på snö! Svenska Skidförbundet lever dagligen efter vår vision: Bäst i världen – alla på snö. Vårt huvudkontor finns i Falun och i Åre hittar du vårt alpina kontor.
Vill du veta mer, besök skidor.com