Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Göteborgs Lucia med El Sistema i Nordstan 13 december

Göteborgs Lucia besöker Nordstan den 13 december precis som traditionen bjuder. Luciatruppen, som består av ca 60 tredjeårselever från Hvitfeldtska gymnasiets Musikprogram, delas upp i olika grupper, för att kunna vara på flera ställen samtidigt och sprida julstämning över staden.

Ambitionen när Hvitfeldtskas Musikprogram tog på sig uppdraget 2017 var att ta vara på den tradition som varit, men samtidigt tillföra nya värden. Hvitfeldtskas Musikprogram, El Sistema Göteborg och SEB, kulturförvaltningens Speldags samt Göteborg & Co, arbetar för att Göteborgs Lucia ska visa på inkludering, att ljuset ska stå som symbol för framtidstro och att Göteborgs Lucia ska verka för ökad sammanhållning i Göteborgs Stad.

Under hela december är det detta treorna gör, vilket innebär att de inte har någon undervisning denna period, säger Camilla Liljeroth rektor för Musikprogrammet, Hvitfeldtska gymnasiet.

Luciatåget gör besök på institutioner, organisationer och hos andra intresserade. Tillsammans med El Sistema kommer de den 13 december, på själva Luciadagen, att från scenen i Nordstan sprida julstämning skönsång och ljuv musik.

Då är det inte bara kören, utan även en stråk- och blåsorkester med omkring 40 barn i femårsåldern som kommer till Nordstan. Det är så otroligt uppskattat av de små barnen att få uppträda tillsammans med de stora, säger Camilla Sarner från El sistema.

SEB är en av Göteborgs Lucias mycket stolta sponsorer som sedan nystarten för två år sedan gläds åt Luciafirandet.

Vi vill ge alla möjlighet att ta del av en fin gammal tradition. Att få lysa upp mörkret med Lucia på våra äldreboenden, skapar en brygga mellan generationer. Vidare vill vi bidra till ett bättre Göteborg där alla får mötas. El Sistema-pedagogiken handlar just om att upptäcka glädjen och skönheten i musiken och genom dessa verktyg skapa drömmar och mål, därför ställer vi upp bakom Göteborgs Lucia, säger Pernilla Johnsson, Hållbarhet och Entreprenörskap på SEB, Göteborg.

Tid: 13 december, 15.00 och 15.30

Plats: Scenen Nordstan

El Sistema Sverige är en musikskola startad av världsdirigenten Gustavo Dudamel.

Mer information om El Sistema!