Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nya siffror: Antalet elbilar har fördubblats på bara ett år!

Antalet privatägda elbilar i Sverige har dubblats under det senaste året och laddhybrider har ökat med över 25 procent. Samtidigt blir dieselbilen mer populär medan allt fler bensinbilar försvinner. Detta enligt nya siffror från informationstjänsten Ratsit, som har gjort ny kartläggning av personbilar och drivmedel i Sverige 2019.

Antalet rena elbilar har mer än dubblats sedan förra året. Mot slutet av 2018 fanns endast 5 300 privatägda elbilar i landet, medan det idag kör 10 959 rena elbilar på Sveriges vägar. Det är en ökning med 107 % på endast ett år. Även antalet laddhybrider har ökat med 25 %, eller totalt 19 007 bilar, under samma period.

– ”Det är intressant att laddbara bilar tar mer plats på svenska vägar. Kanske är detta ett tecken på att vi tar större ansvar för vår miljöpåverkan. Eller så kanske teknologin börjar bli bra nog för att motivera den höga prislappen”, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Medan de laddbara bilarna växer i popularitet sker ett skifte mellan de fossila jättarna. Under det senaste året har nära 69 000 bensinbilar avregistrerats eller tagits ur bruk, vilket är en minskning på nästan 2 %. Antalet och andelen bensindrivna bilar har minskat i alla Sveriges län och i 90 % av Sveriges kommuner.

– ”Det verkar inte som om regeringens beslut om miljözoner förra året har påverkat dieselbilens popularitet”, säger Anders Johansson.

Hur ser utvecklingen ut i din kommun? Se tabellen och läs hela artikeln här:
Privatägda elbilar har dubblats på ett år – Drivmedel i Sverige 2019