Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Julaftonspremiär: ASTRID LINDGRENS RÄVEN OCH TOMTEN

”Natten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten.”

Den nya kortfilmen Räven och Tomten är producerad av norska Qvisten Animation och Astrid Lindgren Film. Den är baserad på Astrid Lindgrens populära bilderbok. Boken, med stämningsfulla illustrationer av Eva Eriksson, blev en stor succé när den släpptes julen 2017 och är hittills såld till 15 länder, senast till Grekland. Räven och Tomten bygger på dikten, med samma titel, av Karl-Erik Forslund.

Det är samma dikt som även Joakim Berg från Kent nu har bearbetat och tonsatt som ledmotiv till filmen. Den framförs av Peter Jöback och Moonica Mac och är producerad av Peter Kvint. Den norske jazzmusikern Gaute Storaas har komponerat den fina bakgrundsmusiken, baserad på Joakim Bergs melodi. Den svenska berättarrösten görs av Claes Månsson.

Räven och Tomten premiärvisas kl. 14.40, innan Kalle Ankas Jul, på SVT.

Tidigare var Astrids Lindgrens Jul en fin tradition på TV. Med Räven och Tomten hoppas vi skapa en ny sådan”, säger Nils Nyman, VD på Astrid Lindgren Film AB. Han fortsätter:”Det har varit ett nöje att arbeta med Qvisten och regissörerna Are Austnes och Yaprak Morali.Vi är mycket nöjda med resultatet, till exempel hur de med hjälp av danska Hydralab har lyckats skapa de fina modellbyggda miljöerna samt gett liv åt de animerade karaktärerna. Vi ser detta som starten på ett nytt större samarbete med Qvisten kring flera av Astrid Lindgrens klassiska julberättelser.”

”Att få jobba med Astrid Lindgrens universum är både en ära och en stor utmaning. Jag hoppas vi har lyckats med uppdraget och skapat en fin julklapp till TV-tittarna som man vill se flera gånger”, säger Ove Heiborg, ansvarig producent på Qvisten Animation. ”Hela teamet har gått all in och det har varit ett mycket roligt projekt och vi ser fram emot att jobba vidare med Astrid Lindgren Film.”

Räven och Tomten har fått stöd av danska Filminstitutet & norska Viken Filmsenter.

Astrid Lindgren Film är ett systerbolag till Astrid Lindgren Aktiebolag. Bolaget ansvarar för alla filmproduktioner byggda på Astrid Lindgrens berättelser – både animerade och live-action, för tv och bio, i långa och korta format.

OM
Qvisten Animation, en av Nordens ledande animationsstudios, är ett Oslobaserat produktionsbolag som producerat animerad film i 25 år. Solan och Ludvig i Flåklypa, Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen, Kapten Sabeltand och Klara Ko är några av de kända verk och karaktärer som Qvisten producerat för bio.

Externa Länkar
Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Värld
ALMA
Qvisten Animation