Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Populära skidorter i Sverige!

En av de mest populära skidorterna i Sverige är Åre som har stått värd för alpina världsmästerskap många gånger genom åren. Åre erbjuder fantastiska pister med allt från lätta till svåra backar, skidskola och längdskidspår. Skistar har stuguthyrning och sköter driften av backarna. Det finns 39 liftar och 89 backar som är öppna beroende på snömängd och vind. Något som får Åre att sticka ut är det utbud av andra aktiviteter som erbjuds bortsett från skidåkning. Du kan till exempel besöka ett äventyrsbad, följa med på en snöskoterutflykt eller testa hundspann. Eftersom 58 % enligt en SIFO-undersökning tar tåget till skidsemestern är det givet att Åre är en toppdestination.

Sälen ett populärt alternativ
Sälen ligger i Dalarna och de som reser med bil har snabbare väg dit än till Åre om man åker söderifrån. Sälen är känd som den perfekta barnvänliga skidorten medan Åre tilltalar vuxna mer med nattklubbar och barer. Skistar driver även anläggningen i Sälen och sköter stuguthyrningen. Det finns 42 pister och 36 liftar. Trots att Sälen är ett mer familjevänligt alternativ finns det tre svarta pister för den som är ute efter extra spänning. För längdskidåkning finns det 14 uppkörda spår från 3 kilometer till 10 kilometer på lågmark och på högfjället. Speciellt för Sälen är deras internationella flygplats med direktflyg till och från London och andra destinationer.

Billigare skidorter
Idre, som är Sveriges sydligaste fjäll, går att nå snabbt och billigt med flyg, vilket lockar skidsugna. Priserna är betydligt lägre än i Åre och Sälen, men skidåkningen är fortfarande i toppklass. Det finns 41 pister och 24 liftar för den som vill åka alpint. För den som vill åka längre finns populära längskidorter, till exempel Gällivare, som väldigt bra alternativ. Hit går det dessutom att åka tåg, vilket många resenärer föredrar. Gällivare anordnar många nationella längdskidtävlingar och har ofta riklig snömängd, vilket gör att de erbjuder en lång säsong. Dundret heter skidorten som räknas till Gällivare och där finns alpint och längdåkning.