Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

VM-kvaltruppen i innebandy, herrar, klar – med två debutanter!

Herrlandslaget ska bygga vidare på både spelet och gruppen i VM-kvalet som väntar i månadsskiftet januari-februari. Nu är truppen på 20 spelare uttagen – med två debutanter.
– ”Vi har ringat in de spelare vi tror på”, säger förbundskapten Mikael Hill.

Sverige spelar VM-kval i danska Fredrikshamn 30 januari-2 februari. Där ställs man mot Ukraina, Polen, Slovenien och ytterligare ett lag i en placeringsmatch. Förbundskapten Mikael Hill har tagit ut en erfaren trupp – med sikte på VM i Helsingfors 4-12 december.

– ”Vi fortsätter på den inslagna linjen från 2019. Den här truppen innehåller betydligt mer etablerade spelare än i VM-kvalet för två år sedan. Vi har haft många spelare som har fått chansen att visa upp sig. Nu vill vi fokusera på dem vi har jobbat extra med. Men det finns självklart chans att slå sig in under årets gång, det är många spelare som står utanför den här truppen som fortfarande är högaktuella”, säger Mikael Hill.

Sverige är storfavorit i VM-kvalet och kommer sannolikt att styra spelet i samtliga matcher. Men även om motståndet kan uppfattas relativt enkelt är VM-kvalet viktigt – ur flera aspekter.

– ”Det är en möjlighet att få jobba med gruppen både på och utanför banan. Vi kommer att lägga stor vikt vid våra tre-fyra träningar parallellt till matcherna. Vi kommer att köra på ganska hårt eftersom vi måste ta de tillfällen som finns för att förbereda oss inför VM. Det är det vi bygger mot, och nu har vi ringat in de spelare som vi tror på”, säger Hill.

I truppen finns två A-landslagsdebutanter: Växjö IBK:s 20-årige målvakt Viktor Kastengren och IBK Dalens 23-årige back Viktor Nystedt.

– ”Kastengren har en väldigt stabil bakgrund från U19-landslaget där vi imponerades av hans nivå. Han gjorde en fin första säsong med Växjö i fjol. Det här är ett bra tillfälle att ge honom viktig internationell erfarenhet, eftersom han är med och slåss om två platser till VM i december”, säger Hill och kommenterar Nystedt:

– ”Vi har haft ögonen på honom genom scouting i SSL, men också via Guldsteget under ett par år och han har under den perioden utvecklats positivt. Han har en speed som gör honom väldigt spännande och som vi tror kan göra skillnad även internationellt”.

Truppen:
Målvakter
Viktor Kastengren, Växjö IBK*
Måns Parsjö-Tegnér, IBK Dalen

Utespelare
Omar Aldeeb, IBF Falun
Victor Andersson, Storvreta IBK
Casper Backby, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Gustav Fritzell, Pixbo Wallenstam IBK
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Oskar Hovlund, Linköping IBK
Emil Johansson, IBF Falun
Carl Kostov-Bredberg, Zug United
Emil Nilsen, Jönköpings IK
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Jonathan Nilsson, FC Helsingborg
Viktor Nystedt, IBK Dalen*
Alexander Rudd, Storvreta IBK
Johan Samuelsson, IBF Falun
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Jonas Svahn, IBK Dalen
*debutant

Spelschema:
30 januari 19.00, Ukraina-Sverige
31 januari 16.00, Polen-Sverige
1 februari 19.00, Sverige-Slovenien
2 februari, placeringsmatch

VISSTE DU ATT
– Båda debutanterna Viktor Kastengren och Viktor Nystedt har meriter från U19-landslaget och är nu med i Guldsteget.

– VM spelas i Helsingfors 4-12 december.

– Sverige förlorade den senaste VM-finalen mot Finland, 2018 i Prag.

CITAT
Viktor Nystedt, IBK Dalen
Jag har sett fram emot det här länge. Jag har vetat att jag har varit aktuell och försökt kämpa för att få chansen. Nu ska jag ta tillvara på det.
– Jag vet att jag har bra speed och jag tycker att det är viktigt att bjuda på sig själv och spela rolig innebandy. Samtidigt ska jag stärka mina aktier inför framtiden.

Viktor Kastengren, Växjö IBK
Det ska bli häftigt att få vara en del av och uppleva A-landslaget. Det känns ganska unikt att som så ung målvakt (20 år) bli uttagen och få visa upp sig. Jag vet att det kan vara en lång väg kvar, men det är kul att jag är ett framtidsnamn.
– Det här är en chans att lära sig och se hur det fungerar runtomkring. Den rutinen är jätteviktig.

Läs allt om svensk innebandy på ”Svensk Innebandy”!