Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Rekordhög turism i Sverige

Sverige är ett allt mer populärt turistmål. Allt fler utländska turister väljer att upptäcka Sverige, men även svenskar väljer att semestra inom landets gränser, populärt kallat ”hemestra”. Det är ett stort land och det finns mycket att upptäcka. Huvudstaden Stockholm med dess många sevärdheter och lättillgängliga naturupplevelser står för majoriteten av turismen. Det bästa sättet att ta sig runt och utforska huvudstaden är med bil (gärna hyrd elbil), cykel och tunnelbanan.

Turismen ökar
Enligt siffror från Tillväxtverket har antalet gästnätter på hotell och andra boenden ökat vilket är ett tydligt tecken på att turismen ökar i Sverige. Under 2018 registrerades 65 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige. Till dessa hör hotell, campingar, vandrarhem och stugor. Övernattningar via Airbnb eller hos släktingar och vänner ingår således inte i denna statistik. Trots detta har turismen visat en stadig tillväxt de senaste åren och framför allt de senaste året. Antalet gästnätter har ökat i antal med 1,8 miljoner vilket motsvarar 3 procent ökning från föregående år. Majoriteten av dessa gästnätter står svenska turister för, men turismen från utlandet står för den största relativa ökningen med en 7 procent tillväxt från 2017. Antalet gästnätter med svenska turister ökade med 1 procent under samma period.

De flesta utländska turister kommer från Norge, Tyskland och Danmark följt av USA och Storbritannien. De länder som står för störst ökning är Kina och Indien. Detta beror dels på makroekonomiska faktorer, att länderna blivit rikare, men även på grund av bättre flygförbindelser. Stockholm är den region som står för störst ökning. Totalt har antalet gästnätter i huvudstaden ökat med 56 procent de senaste åren.

Så turistar du bäst i Stockholm
Anledningarna till Stockholms populäritet bland turister är många, bland annat är staden lättillgänglig med bra flyg- och tågförbindelser. Här finns även många sevärdheter och vackra naturupplevelser inom ett nära avstånd. Det bästa sättet att upptäcka huvudstaden är med bil. Att hyra bil Stockholm är både smidigt och givande. Med bil har du som turist möjlighet att upptäcka genuina platser utanför stadskärnan. Hyr gärna då en hybridbil eller en ren elbil, de kommer alltmer. Hos Economybookings.com kan du enkelt jämföra olika alternativ och hitta en hyrbil som passar din semester i Stockholm.

Populära sevärdheter
Stockholm bjuder på många sevärdheter och fantastisk natur. De populäraste sevärdheterna är Vasamuseet, Gamla stan och stadshuset. Den världsberömda Nobelfesten lockar många utländska turister. Även ABBA-museet är ett populärt turistmål. Dessa sevärdheterna ligger i centrala Stockholm och kan enkelt nås med kommunaltrafik. Den som vill se en mer genuin sida av huvudstaden och Sverige bör bege sig utanför staden. Med bil kan du upptäcka fler sidor av det mångfacetterade landet.

Populära utflyktsmål utanför Stockholm är bland annat Ekerö, Mariefred, Vaxholm och Nacka. På Ekerö kan du bada i den blå lagunen, eller Husbygropen som den egentligen heter, eller fika på pittoreska Rosenhill. Gripsholms slott i Mariefred ligger knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Det är ett perfekt utflyktsmål för den som vill lära sig mer om Sveriges historia. Vaxholm norr om Stockholm är utmärkt för den som vill uppleva skärgårdsliv och gamla försvarsanläggningar. Den som vill njuta av kallbad bör ta bilen ut till Nacka och besöka Saltsjöbadens friluftsbad.