Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Lasse Åberg har samlat på Souvenirer i över 20 år – Utställning

Lasse Åberg har samlat på souvenirer i över 20 år. Hans utställning Souvenirer har turnerat på flera museer i Sverige. Nu i vår visas den på Dansmuseet som ligger på Drottninggatan 17 – mitt i Stockholms souvenirdistrikt. Dansmuseet visar även en samling verk av konstnärer som låtit sig inspireras av souvenirernas värld. Bland dessa finns Peter Johansson, Niki Lindroth von Bahr, Per B Sundberg och Ylva Ekman.

Bilden ovan; Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm. OBS! Klicka på bilden för större format!

Utställningen innehåller 300 alster som björktavlor, snäckarbeten, tändstickstavlor och mycket annat. Här finns fullriggare av snäckskal från både Risör i Norge och Gränna, Eiffeltorn från Paris och den obligatoriska gondolen från Venedig. Vi känner igen det mesta. Allt är smaklöst med en blandning av bondfångeri, naivitet och omedveten humor. Ett besök i Souvenirer ger upphov till många goda skratt.

Souvenirer pågår på Dansmuseet 29 januari–26 juli 2020.

​– Dansmuseets grundare, Rolf de Maré, samlade också på souvenirer under många av sina resor. Han köpte både typiska minnessaker men även museiföremål. Men egentligen är de olika objekten i en museisamling alltid en souvenir, en minnessak från en viss tid eller plats. Föremål på museer hjälper oss att minnas. Skillnaden är kanske att typiska souvenirer anses som fula och smaklösa men en museisamling ska tvärtom vara smakfull”, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet.

Konstverk i utställningen:
​Arni Gudmundsson Utan titel
​Lasse Åberg Glasnost
​Pia Koskela Mor gör mos
​Fredrik Svärd Utan titel
​Inger Åberg Siljanshäst
​Peter Johansson How to cook a souvenir
​Lasse Åberg Hemma hos
​Niki Lindroth von Bahr Årstafältet
​Ylva Ekman Rinkebyhästar
​Peter Johansson The final solution to the problem of sculpture- german version
​Per B Sundberg Paraden
​Lasse Åberg Swedish Airforce
​Morgan Stenman New romantic
​Lasse Åberg Very funny

LÄS MER OM LASSE ÅBERG OCH ÅBERGS MUSEUM HÄR PÅ LISTITSWEDEN
Läs mer här om Åbergs Museum

 

OM Dansmuseet – Museum för dans, teater, konst och foto
Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.