Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nypremiär för FRÖKEN JULIE

Karin Lithman spelar Julie och Fredrik Gunnarson Jean i Strindbergs klassiker Fröken Julie, som får nypremiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 1 februari 2020.
”Jag hatar och avskyr er, det är blod emellan oss!”

Lördag 1 februari har Fröken Julie nypremiär på Hipp. Det är Strindbergs mest spelade pjäs och en av världsdramatikens mest älskade, som belyser ett tydligt klassamhälle och lyfter brännande frågor om kön och kärlek.

Det är midsommarnatt och grevens dotter Julie har dansat med betjänten Jean. Nu sitter de i köket och Julie vill skåla och dricka. De pratar och skojar men stämningen är på helspänn. Kokerskan Kristin, som är förlovad med Jean, betraktar dem på avstånd. Hon tycker inte det är passande att fröken Julie och Jean sitter och dricker tillsammans, de borde inte umgås med varandra överhuvudtaget. Julie och Jeans relation osar av vanära och skandal. Finns det något sätt för dem att mötas?

Föreställningen har tidigare spelats under säsongen 2017/2018. I samband med premiären sade regissören Moqi Simon Trolin att ”hela pjäsen är en kamp, en maktkamp och en könskamp men framförallt en klasskamp. Maktspelet mellan Julie och Jean, vem som är ”on top”, växlar genom hela pjäsen. När jag gör en samhällstolkning av pjäsen blir svaret att överklassen förblir överklass, alltid.”

FRÖKEN JULIE
Av August Strindberg

Nypremiär på Hipp 1 februari 2020

Regi: Moqi Simon Trolin
Scenografi och kostym: Ida Marie Ellekilde
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Robin Davidsson

I rollerna
I rollerna ser vi Karin Lithman som Julie, Fredrik Gunnarson som Jean, och Arina Katchinskaia som Kristin.

OM Malmö Stadsteater
Malmö Stadsteater
spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.