Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Färg- och formstarkt på Sofiero 2020!

Sofiero slott och slottsträdgård

Den 9 april slår Sofiero upp portarna för säsongen 2020. Det blir inspirerande evenemang, formstarka utställningar och nya blomsterkompositioner i rabatterna hela sommaren.

Våren på Sofiero inleds med den välkände danska trädgårdsikonen Claus Dalby som skapar sin första utställning i Sverige någonsin. Sommaren ägnas åt Passion för pelargon och säsongens höjdpunkt på slottet är utställningen med en av våra genom tiderna viktigaste formgivare – Josef Frank.

Bilden ovan;
Den stora trädgårdsfesten. Foto; Tina Dalemo – Klicka på bilden för större format!

I det varierade utbudet av både nya och nygamla evenemang kan nämnas Den stora Trädgårdsfesten i augusti som får ett ansiktslyft med trädgårdsprofilen John Taylor som ny konstnärlig ledare.

– ”Året 2020 blir händelserikt på Sofiero. Jag är särskilt stolt att presentera årets slottsutställning i samarbete med Svenskt Tenn – Josef Franks flora – där vi visar en del av den värdefulla mönsterskatt som gjort ett så starkt avtryck i svensk designhistoria”, säger Anna Schibli, program- och utvecklingschef på Sofiero.

– ”Vi har en fantastisk högsäsong framför oss. Härliga konsertkvällar, blomstrande rabatter, flera fina utställningar och stora trädgårdsevenemang. Vi hyllar också minnet av Kronprinsessan Margareta, som haft sådan betydelse för Sofiero”, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

ÅRETS PROGRAM PÅ SOFIERO

UTSTÄLLNINGAR

Claus Dalby på Sofiero – vårens pasteller i kruka 9 april–17 maj
En explosion av ljuvlig pastell och grönska i en utställning skapad av Claus Dalby. Hans första svenska utställning består av närmare tusen krukor och 10.000 specialbeställda vårlökar. Våren inleds med krukplanteringar fyllda med narcisser, tulpaner och andra vårblommor.

Josef Franks flora 30 april–20 september
I sommar får alla Josef Frank-älskare sitt lystmäte på Sofiero Slott. En av årets höjdpunkter – utställningen Josef Franks flora visar formgivarens textilier i vacker slottsmiljö. Utställningen görs i samarbete med Svenskt Tenn och djupdyker i Josef Franks färgrika mönster från botanikens värld. Josef Frank räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare.

I Kronprinsessan Margaretas fotspår 9 april–20 september
I år är det hundra år sedan Kronprinsessan Margaretas bortgång. Kronprinsessan, som sommarbodde på Slottet i början av 1900-talet, har haft stor betydelse för utformandet av parken. Till hennes minne anordnas det guidade turer, en minnesutställning och skyltning i parken som belyser hennes gröna avtryck.

Passion för pelargon – en färgstark kulturresa 28 maj–20 september
Sommarens utställning i Orangeriet presenterar den älskade pelargonens resa genom samhällsskikten. Arrangemanget är skapat av Sofieros egen trädgårdsdesigner Sara Bratt och lyfter fram pelargoner i alla tänkbara sorter, storlekar och färgskiftningar.

EVENEMANG

Säsongsöppning 9 april
En ny och efterlängtad säsong inleds. Våren börjar spira i parken och det firas med bland annat körsång, guidade turer och invigning av årets första utställning i Orangeriet. Trädgårdsinspiratör Claus Dalby, som skapat utställningen, är på plats i Orangeriet.

Vårruset 28 april
Start- och målgång för det populära Vårruset sker på Sofiero.

Vårkänslor på Sofiero 9–10 maj NYHET
Andra helgen i maj sprudlar vårkänslorna på Sofiero. Njut av blomsterkompositioner och rabatter fulla av grönska. Helgen kommer bjuda på ett vårinspirerat program. Gå på guidade turer med Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt och träffa trädgårdsinspiratör Claus Dalby.

Sofiero Classic 7 juni
Den 7 juni förvandlas slottsparken till en utställning med vackra fordon. En heldags-upplevelse både för bilentusiasten och barnfamiljen. Arrangemanget bjuder på mycket mer än eleganta bilar.

Midsommar 19 juni
Midsommar firas traditionsenligt med dans runt midsommarstången.

Den stora trädgårdsfesten 28–30 augusti
Spektakulära idéträdgårdar, marknader, barnaktiviteter, föreläsningar och en mängd andra evenemang fyller Sofiero under denna återkommande sensommarfest. Årets konstnärlige ledare är John Taylor, som väntas spetsa till det kreativa innehållet ytterligare.

Fototävling med höstutställning, mitten av september NYHET
Fototävlingen ”Nya upptäckter varje gång” som startade hösten 2019 fortsätter. Uppdraget är att fotografera sin egen speciella plats på Sofiero och sista inlämningsdag av alster är 31 juli. Ett urval av de inlämnade bidragen visas i det kungliga vinhuset i september.

Höstfröjd 20 september
En avrundning av den publika säsongen och en dag fylld av höstinspiration. Dahliakvarteret bjuder på en färgsprakande upplevelse och det säljs ut växter, frukt och grönt från parken. Vinnaren i Sofieros fotoutställning utses också denna dag.

Ljusstämning 29 oktober–1 november
När höstmörkret lägger sig över parken lyses Sofiero upp av tusentals ljus, lampor och marschaller. Ta del av den magiska stämningen, njut av något värmande att äta och upptäck spännande ljusaktiviteter för både barn och vuxna.

KONSERTER
Sommarkonserterna är ett populärt inslag på Sofiero.
Några av sommarens bokningar är redan klara:
Humorkalaset 26 juni
Lionel Richie 29 juni
Lars Winnerbäck 10 juli
Thank you for the music 23 juli
The Sounds/ Mando Diao/ The Hives 24 juli

BLOMNING I TRÄDGÅRDEN

April–maj
Vårrabatterna fylls av krispiga tulpaner, narcisser, hundtandsliljor och andra vårblommor. Varje år förnyas vårfloret med nya färger, sorter och kompositioner.

Mitten maj–mitten juni
Sofieros signaturväxt, rhododendron, blommar under några intensiva försommarveckor. Tiotusen rhododendron och azaleor i full blom i rabatter och raviner är en underbar upplevelse.

Sommarmånaderna
Med 40 000 blommande sorter som lejongap, salvia, dahlior, rosor, perenner och blommande träd är parken obeskrivligt vacker även under högsommaren.

Juli–september
På sensommaren fylls Dahliakvarteret med tusentals dahlior. Färg- och formvariationen är rik och tillsammans bjuder de på en magisk blomsterprakt.

OM Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer här på sofiero.se! 

SE ÄVEN PRESENTATIONEN AV SOFIERO SLOTT HÄR PÅ LISTITSWEDEN!