Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Grattis Stockholm till en världsattraktion i Järva!

Unga Station Järva från Blå Huset i Tensta på besök i Järva DiscGolfPark 2019. Discgolf är en av världens snabbast växande sporter, och Järva har röstats fram som den främsta av tiotusen banor.
​Järva DiscGolfPark i Stockholm är den bästa discgolfbanan i världen. Fredagen 24 januari avslöjade Udisc vinnaren i deras första globala topp-10-lista. UDisc är världens största discgolf-app och Professional Disc Golf Associations officiella app. Rangordningen baseras på över en miljon betyg som spelare runt om i världen har gett de över 9000 banorna som finns registrerade på UDisc.

Bilden; Unga Station Järva från Blå Huset i Tensta på besök i Järva DiscGolfPark 2019. Foto; Mats Löf
OBS! Klicka på bilden för större format

Discgolfsporten blev förra året erkänd av IOC, internationella olympiska kommittén. Den är en snabbt växande rekreationssport, som till exempel i Finland gått om hockeyn i antalet utövare och nu är näst störst efter fotboll. Många av de utländska besökarna på Järva kommer från just Finland, som trots många nya banor ännu inte har någon i samma klass.

Vi tackar UDisc och alla spelare som gav oss högsta betyg, säger Mats Löf, landskapsdesignern som skapat parkanläggningen tillsammans med sin bror, landskapsarkitekten Jonas Löf.

Sedan 1995 har de haft nyttjanderättsavtal med Stockholms stad och förvandlat den skräpiga och igenvuxna Granholmstippen till en landskaps- och aktivitetspark med discgolfen som främsta attraktion och enda inkomstkälla. Deras nyskapande arbete belönades 2017 med utmärkelsen Årets Park i Sverige.

Året därpå röstade järvaborna fram parken till Bästa Platsen i Kista-Järva.

Men framgångarna förmörkas av Stockholms stads planer på en begravningsplats. Avtalet med Järva DiscGolfPark blev uppsagt den 1 oktober 2019.

– ”Staden har lovat ersättningsplats och att vi kan vara kvar under första etappen av bygget, men vi får inga svar på våra frågor. Snart börjar discgolfsäsongen som är Järvas 25 års-jubileum men ingen vet vad som ska hända”, säger Mats Löf, Järva DiscGolfPark.

Kyrkogårdsförvaltningens upphandling av grävarbeten och trädfällning har överklagats och inget bygglov finns ännu.

– ”Det lär dröja minst till 2021 innan de kan spärra av området. Det naturliga vore att hela parken får hålla öppet ett år till”, säger Mats Löf.

– ”Vad håller stadshuset på med? Stockholms har fått en fantastisk attraktion helt gratis men behandlar parken som luft. Varför?” frågar Björn Erdal från nätverket Låt Parken Leva. Politikerna ropar efter positiva exempel från Järva, men när det positiva verkligen händer vill de förstöra det. För oss är det obegripligt.”

– ”Järvas position inom discgolfen kan jämföras med legendariska golfbanor som Augusta i USA eller S:t Andrews i Skottland, men de är bara för miljonärer. Jag som tenstabo är stolt och tacksam över vår park här som är öppen för alla”, säger Björn Erdal.

OM

Låt parken leva är ett nätverk med talespersoner från alla stadsdelar runt Järvafältet som sprider kunskap och samlar opinion mot begravningsplatsförslaget ”Öarna” i Järva DiscGolfPark. Nätverket bildades inför Järvaveckan 2018 och genomför bland annat en trädadoptionskampanj i parken.

Målet är att rädda parken genom att få politikerna att flytta begravningsplatsen till en alternativ plats i närheten. Låt parken leva har tagit fram förslaget ”Fred” på lämplig mark mellan Järva DiscGolfPark och Hästa gård. ”Fred” är en värdig, vacker och tillgänglig begravningsplats till skillnad från kyrkogårdsförvaltningens ”Öarna”.

Nätverket arbetar för dialog och för att ansvariga politiker ska komma till Tensta, sätta sig in i planerna de beslutat om, och jämföra alternativen.