Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Skärgårdshotellet Waxholms Hotell

Skärgårdshotellet Waxholms Hotell är beläget i Vaxholm i Stockholms skärgård och har utsikt över Vaxholmsfjärden och Kastellet. Hotellet som öppnade 1902 har öppet året runt och erbjuder boende, konferensmöjligheter, festvåningar och två olika restauranger; anrika Matsalen och skärgårdsbistron Lilla Strand. Utanför entrén angör Waxholmsbolagets båtar och hotellets gäster har gångavstånd till det mesta.

År 2015 förvärvades Waxholms Hotell av hotellmannen Tobias Ekman och entreprenören Olof Skarman, som har låtit renovera stora delar av hotellet i tidsenlig anda. Man arbetar aktivt med arrangemang kring musik, konst, dryck och mathantverk som lockar besökare till skärgården året runt. Exempel är Chokladgästabudet, operakvällar, jazzbruncher och konstutställningar i hotellets lokaler.

SNABBA FAKTA OM WAXHOLMS HOTELL

  • Waxholms Hotell ligger vid Söderhamnen, centralt i Vaxholm, med gångavstånd till det mesta. Skärgårdsbåtarna lägger till vid Hotellkajen utanför hotellentrén och det tar två minuter att promenera till busshållplatsen. Restid från Stockholm är ca 35 min med bil, 45 min med buss och 1 tim med båt.
  • Öppet året runt för boende, restauranggäster, konferenser och event.
  • 42 hotellrum med totalt 65 bäddar.
  • 6 konferensrum i varierande storlek. Den största lokalen rymmer 50 personer i biosittning.
  • Bastu finns.
  • Hotellrestaurangen Matsalen helrenoverades 2017 och serverar frukost åt hotellets gäster, dagens lunch, middag à la carte, konferensmåltider, brunch, afternoon tea, julbord, påskbord och skärgårdsbuffé.
  • I anslutning till Matsalen ligger Augustas Bar.
  • Restaurangen Lilla Strand, i hotellets gatuplan, öppnade 2016 med ett modernt bistrokoncept, ny inredning, stor uteservering mot hamnen och många musikinslag. På denna plats låg tidigare den legendariska nattklubben Kabyssen.
  • Waxholms Hotell är medlem i Svenska Möten och miljömärkt med Svanen.

HISTORIK

Det hela började år 1856 då stadshotellet Falks Salonger byggdes i Söderhamnen i Vaxholm. Den 5 januari 1899 förstördes hotellet i en brand, men hotellet byggdes upp på nytt 1902, då efter nya ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt. Fortfarande ser man rester efter den tidens rika jugend-ornamentik, i hotellets trappor och foajé finns bilder från den tiden.

Krögarna Åke Söderquist och Nicky Forbes tog över driften av hotellet 1981 och lyckades genom skicklig marknadsföring locka mängder av besökare till hotellet. 1982 sändes tv-programmet Waxholms 1:an med Bengt Bedrup direkt från Waxholms Hotell och Badholmen som gav bra publicitet och lockade besökare.

Original Hotels tog över driftbolaget Waxholms Hotell AB den 1 april 2015 och systerbolaget Original Properties förvärvade de två tillhörande fastigheterna. De två nygrundade bolagen ägs av Tobias Ekman och Olof Skarman.

OM
På en plats där Stockholms skärgård möter mysig småstad finner du skärgårdens pärla, Waxholms Hotell. Ett hotell som erbjuder två stora restauranger och barer, 42 mysiga hotellrum, många med balkong och utsikt över Vaxholmsfjärden, samt exklusiva konferens och eventmöjligheter. Alla förutsättningar finns för ett lyckat företagsevenemang eller en trevlig vistelse privat, med familj och vänner.