Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sportfiskemässan tillbaka på Stockholmsmässan – större än någonsin!

Sveriges största mässa för sportfiskare – Sportfiskemässan – gör comeback på Stockholmsmässan 20-22 mars 2020. Sportfiskemässan arrangeras för 16:e gången och är större än någonsin. Dessutom lanseras en lång rad spännande nyheter, bland annat fisketeamtorget, modevisningar och en lite annorlunda filmpremiär. Sportfiskemässan arrangeras av Easyfairs.

Bilden ovan;
Claes ”Svartzonker” Claesson på gäddfiske. Foto; Philip Truong
OBS! Klicka på bilden för större format!

Fler än 1,6 miljoner svenskar fiskar varje år! Detta enligt en undersökning SCB gjort på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten. Att fiskeintresset bland oss svenskar är stort märks inte minst på och inför den årliga Sportfiskemässan. Utställningsområdet är redan näst intill fulltecknat, liksom det späckade scenprogrammet.

Modevisningar med fiskekändisar

På scenen kommer det att hållas dagliga modevisningar med ”fiskekändisar”, en nyhet för året. Konferencier är den välkända fiskeprofilen Robert ”Robbo” Jonsson, och bland de företag som medverkar i modevisningarna kan nämnas Abu, CWC, Loop, Guideline, Fly Dressing, Didrikssons, Pinewood, Grundén, Fladen och Leech.

En annan nyhet på Sportfiskemässan 2020 är Fisketeamtorget där team som tävlar kan träffas och även bilda nya team. Hit kan man komma och boka in sig på tävlingar, och såklart träffa sina idoler i de olika teamen.

Premiär för galen gäddfilm – Fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson

En av många höjdpunkter på Sportfiskemässan är premiärsändningen av finalen i den populära Youtube-fisketävlingen ”Fly vs Jerk”, med alla deltagande lag på plats. Och som grädde på moset premiärvisas en fantastisk film från en galen gäddresa fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson gjort i den kanadensiska vildmarken.

I Europas största mobila akvarium visar Svartzonker och andra heta branschprofiler upp årets spännande nyheter. Där kan besökarna se hur olika beten och flugor påverkar fisken och exakt hur de beter sig under vattnet. I akvariet simmar både gädda, öring, röding och regnbåge.

Claes ”Svartzonker” Claesson är sedan länge en av Sportfiskemässans stora profiler, och alla som känner till honom vet att han är en fiskeentusiast av rang.
– Att fiska är som lilla julafton varje gång, du vet aldrig vad som kommer att hända! förklarar Svartzonker.
På Sportfiskemässan, som arrangeras av Easyfairs på Stockholmsmässan 20-22 mars, bjuder Svartzonker bland mycket annat på världspremiären av sin nya fiskefilm.

Claes ”Svartzonker” Claesson, designer och utvecklare av sportfiskeutrustning, har enligt honom själv varit på Sportfiskemässan minst 20 gånger. I början enbart som entusiastisk besökare, men på senare år som en av mässans största profiler. Vart han än går vill folk få en liten pratstund med Svartzonker. Eller kanske en vänskaplig kram.
– ”Det är alltid många som vill prata med mig så det brukar inte bli någon lunch och så för mig. Men det är ju det som är hela grejen med Sportfiskemässan, att träffa alla människor. Det kommer folk från hela Sverige, ja hela Norden, och jag försöker träffa så många jag hinner”!
Du är känd för att sprida kärlek och krama alla…
– ”Det brukar jag göra, absolut. Jag är alltid sån, jag tycker om att kramas”.

En annan synnerligen populär grej förknippad med Svartzonker är hans handgjorda beten i trä som enbart säljs under mässan i ”limited edition”. De har blivit riktiga samlarobjekt och kön brukar ringla lång vid Zvartsonkers monter.
”I år hinner jag tyvärr inte göra lika mycket som jag brukar göra, men något blir det. Mina träbeten är väldigt eftertraktade och brukar gå på mellan 500 och 5000 spänn styck på Tradera”…

I år bjuder Svartzonker Sporfiskemässans besökare på en annan delikatess ­– ja faktiskt en världspremiär. Det rör sig om en actionfylld film från Svartzonkers gäddexpedition till Great Slave Lake i Kanada förra året.
– ”Det är ett av världens bästa gäddfiskevatten. Mängden stor fisk du kan få där är unik, och det blev en jädrans mässa gäddor! På mässan visar vi en kortare variant av en längre film som kommer att släppas på Youtube senare”.

Och så kommer som vanligt att demonstrera nyheter i det mobila akvariet?
– ”Ja, det blir en del nya spön, nya riggar, och så några nya färger på gummibeten”.

Du är även kock ­ – vilken är favoritfisken på tallriken?
– ”Senapspanerad strömming med potatismos är gott”!

Vilken är den största fisk du dragit upp?
– ”En musky på 140 centimeter i USA 2015. Men jag är ingen elitistisk fiskare som alltid måste ha den största fisken, jag gillar att fiska helt enkelt”.

Släpper du alltid tillbaka fiskarna du får på kroken?
– ”Absolut inte, jag käkar en del också. Men jag släpper nog tillbaka 99 procent av alla fiskar jag får upp”.

Var fiskar du för det mesta?
­– ”Jag fiskar ofta i norra Roslagen där jag har mitt sommarställe. De blir mest gädda och abborre”.

Hur länge har du hållit på med fiske?
­– ”I stort sett hela mitt liv. Det finns bilder på mig när jag var fem år och fiskade med morfar. Jag fyller 50 i år, så det har blivit några år…”

Vad har du för planerade fiskeresor i år?
­– ”Jag kommer att inom kort resa till Seattle och fiska steelhead, det vill säga vilda regnbågar. Det ser jag verkligen fram emot”!

Drömfiskeresan?
– ”Att åka till norra Australien och fiska barramundi, det är en cool fisk”.

Slutligen – hur kommer det sig att du kallas Svartzonker?
– ”Svartzonker är en sorts fluga för flugfiske. Jag band massor av flugor förr i världen när jag fiskade mycket lax och havsöring, så det blev mitt smeknamn”.

Bjud med hela familjen

På Sportfiskemässan träffas kort och gott fiskeintresserade personer från hela Sverige för att titta på fiskenyheter, delta i tävlingar och prova på aktiviteter, titta på båtar, boka fiskeresor och inte minst träffa likasinnade. Sportfiskemässan har starka samarbetspartner inom företag, organisationer och skolor. Vidare har mässan som mål att öka intresset för sportfisket och att främja fiskevård.

Bilden ovan; Världens största mobila akvarium finns på plats på Sportfiskemässan. Fotograf/Källa; Runby Media

Som en extra morot att komma på Sportfiskemässans sista dag, söndag 22 mars, får de 300 första barnen mellan 7 och 17 år ett haspelspö värt 600 kronor plus gratis medlemskap i Sportfiskarna under ett år. De 300 första vuxna får en prenumeration på tre nummer av Fiskejournalen/Allt om flugfiske.

Mässans projektledare Agneta Brunell ser fram emot tre dagar fullspäckade med spännande innehåll för alla fiskeintresserade:
– ”Sportfiskemässan har aldrig varit större och bättre, så de som inte kommer hit i mars missar verkligen något! Vi har något för alla, så bjud gärna med hela familjen till Stockholm i mars”.

Läs mer på Sportfiskemässans hemsida HÄR!

OM Stockholmsmässan
Möten i världsklassInspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.