Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Frusna apor och en trofast häst – lär känna slottsdjuren under sportlovet

Trofasta hästar, frusna apor och en kissnödig katt – berättelserna om slottets djur är många. Även på 1600-talet älskade människor sina djur. När slottet håller helgöppet kan du höra berättelserna om fröknarna Wrangels frusna apor, den kissnödiga katten och hästen som följde sin husse var han än gick.

Greven och grevinnan Wrangel bodde på Skoklosters slott med alla sina barn för över 350 år sedan. Men det var inte bara människor som trivdes i det praktfulla barockslottet. Här var fullt av djur på gården, i rummen och i stallet. Hundar, hästar, katter och fåglar rymdes med bältdjur, skallerorm- och en björn. Och så fanns där förstås de små fröknarna Wrangels frusna apor.

En höst i september ska familjen åka ned till Tyskland, och då får slottsskräddaren komma till slottet. Han tar mått på aporna och sedan syr han små, små lammskinnspälsar åt dem så de ska slippa frysa under den långa, kalla färden över Östersjön, berättar Petter Inedahl, museiguide på Skoklosters slott.

På sportlovet håller Skoklosters slott öppet två helger i rad med slottsvisningar i djurlivets tecken. Då får vi också höra berättelsen om den kissnödiga katten och hästen som följde sin husse var han än gick.

Dessutom håller slottet vintervisningar, djurquiz, pyssel och butik. I kaféet serveras lunch och hembakade kakor.

Bilden ovan; På Skoklosters slott finns ett antal hästporträtt, målade i David Klöcker Ehrenstrahls anda. Dessa fanns tidigare i stallet på Salsta slottet som rymde en samling exklusiva hästföremål . Till Skoklosters slott kom samlingen på 1700-talet. Foto/Källa; ER

Sportlov på Skoklosters slott
När: Helgöppet 22-23 februari, 29 februari – 1 mars kl 11-15
Pris: Fri entré till bottenvåningens utställning Drömmar om Skokloster, visningar 100 kr, gratis för barn upp till 18 år.

Sportlovsvisning – Snälla, trofasta och livsfarliga
En familjevisning för stora och små där vi berättar om några av alla de djur vi möter i slottet, på väggar och tak, målningar och möbler. Ingen föranmälan. Först till kvarn.

Visningtider: klockan 12.00, 13.00 och 14.00.
Pris: 100 kronor för vuxna. Gratis för barn upp till 18 år.

Vintervisning
En slottsvisning där vi besöker paradvåningen, den ofullbordade salen och rustkammaren. Ingen föranmälan. Först till kvarn.

Visningtider: klockan 11.30, 12.30 och 13.30
Pris: 100 kr för vuxna. Gratis för barn upp till 18 år.

På egen hand
Klurigt djurquiz runt borggården. Vilket djur anses vara Skogens konung och vad är egentligen en ardenner för slags djur? Tillverka praktiska och snygga mobilfodral i djurformat eller en egen ljuskrona. eller varför inte sy ett fantasidjur? Pris pysselkit: 30 kr

Det går utför!
Utanför slottet finns det bra backar – ta gärna med pulka och hjälm om vädret tillåter.

Klä dig varmt
På grund av kylan på slottet rekommenderar vi varma kläder. Våningarna på slottet är endast tillgängliga tillsammans med guide.

Läs mer på hemsidan
Skoklosters slott, ett av världens främsta barockslott, uppfördes mitt under den svenska stormaktstiden – 1600-talet – och är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Här finns magnifikt konsthantverk, spännande måleri och en stor rustkammare. En vandring i slottet tar dig genom vackra rum och salar med originalmöbler från olika århundraden. Sommartid kan du sjöledes åka båt från Stockholm, Sigtuna och Uppsala.