Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Najaden, Halmstad

Najaden är ett segel- och museifartyg, som ligger vid Isegran fort i Fredrikstad i Norge. Det låg till 2014 i Nissan i Halmstad i Sverige, vid Halmstads slott. Lördagen 5 juli 2014 lämnade Najaden Halmstad för att bogseras till Norge. Najaden är 48,8 meter lång, 8,4 meter bred och 3,7 meter djupgående. Därmed är Najaden en av världens minsta fullriggare. Fullt utrustat väger fartyget 350 ton och har 740 m² segelyta (exklusive ledsegel). Najaden var den sista fullriggaren med träskrov som den svenska flottan lät bygga. Den representerar därmed en obruten 500-årig hantverkstradition, med rötter tillbaka till de regalskepp (fullriggare) som Gustav Vasa lät beställa under tidigt 1500-tal – då som ett led i upprustningen av den dåvarande svenska marinen. Hon är även den enda träfullriggaren ur denna långa fartygsserie som fortfarande är sjöduglig.
KÄLLA; Wikipedia

Bilden;
Najaden, 2014. Fotograf; Marzena Kramek
Klicka på bilden för större format!

Tusen tack, Marzena, för din medverkan med den fina bilden på Najaden, av många Halmstadsbor saknad!

Marzena är även med-administratör i Facebookgruppen, Dagens Sverigebild, där ni kan se många andra vackra och intressanta bilder från vårt avlånga land! Välkommen in och kika