Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Guide Michelin tilldelar Fotografiskas restaurang grön stjärna!

När Guide Michelin avslöjade årets nyheter var hållbarhet i fokus. Förutom de sedvanliga stjärnorna lanserade man också en ny hållbarhetsmärkning i form av en grön stjärna. Bland de nordiska restauranger som tilldelades den nya hållbarhetsmärkningen finns Fotografiskas restaurang som drivs av Paul Svensson.
”Ett oerhört viktigt initiativ från Guide Michelin och en ära att de uppmärksammat vårt fokus på hållbar njutning i alla led”, säger Paul Svensson.

Bilden; Paul Svensson. Fotograf; Håkan Gustavsson

Vid veckans lanseringsevenemang för Nordic Countries Guide 2020 i Trondheim, Norge, sa Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelin-guiderna:

”I dag går hållbarhet allt mer i framkant i människors sinne, och ingenstans mer än i de nordiska länderna, där de verkligen har tagit emot hållbarhet som ett sätt att leva. Nordiska kockar leder vägen när det gäller att fokusera på lokala ingredienser; med en nollavfall, näsa-till-svans strategi; och fokus på att minska både mat- och förpackningsavfall. De sätter standarden för resten av världen att följa efter. ”

I Fotografiskas restaurang spelar växtriket huvudrollen och stort fokus läggs på att minimera matsvinn, skapa nya smaksensationer och en ökad medvetenhet. Tack vare det brinnande engagemanget och den gastronomiska finessen blev Fotografiska 2017 utsett till världens bästa museirestaurang. 2019 utnämnde Eat Guide 360° restaurangen till Bästa svenska restaurang för hållbar gastronomi och Paul Svensson vann Eat Guides 360° Action.

Nu har man även då en hållbarhetsmärkning från den finaste restaurangguiden av dem alla: Guide Michelin.

– ”Den nya hållbarhetsmärkningen är ett oerhört viktigt initiativ från Guide Michelin för att öka medvetenheten om det hållbara köket. Det är en stor ära att de uppmärksammat oss och andra restauranger i Norden som arbetar aktivt med att öka medvetenheten om den hållbara njutningen i alla led”, säger Paul Svensson som drivit Fotografiskas restaurang sedan 2014.

Läs mer om Guide Michelins gröna stjärna här!

MER OM FOTOGRAFISKA
Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.

Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att bidra till en mer medveten värld. Att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och har öppnat i Telliskivii Creative City i Tallinn samt Park Avenue South i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.