Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Storfiskarna Sivan och Linnéa eniga – allt fler tjejer som fiskar!

Många känner inte till vilken enorm folkrörelse sportfisket är – 1,3 miljoner svenskar har fiske som hobby! Av dem är ungefär en tredjedel kvinnor, men allt tyder på att det inom kort blir en ännu större andel. På förra Sportfiskemässan var bara tio procent av besökarna tjejer, men det hoppas man att det blir ändring på i år. Två av de kvinnliga profilerna på Sportfiskemässan 2020 är Sivan Jansson som startat fiskeföreningen Fjällorna, och Linnéa Lönn som snart nått sitt mål att fiska 50 arter i Sverige.

Bilden ovan; Linnéa Lönn, sportfiskare. Foto; Tove Ahlander
Klicka på den för större format!

Flugfiskeinstruktören och fiskeguiden Sivan Jansson, 60, i Älvkarleby har jobbat med kvinnor och fiske sedan mitten av 90-talet, och menar att det har skett en stor ökning av kvinnliga fritidsfiskare sedan dess.

”Det kan man nog tacka sociala medier för. När jag började hade alla inte ens e-mailadresser. Nu finns det fler kvinnliga förebilder”. År 2003 startade Sivan fiskeföreningen Fjällorna som i dag har 12 lokalföreningar spridda över Sverige, med totalt cirka 400 medlemmar.

– ”Det började med att jag ledde flugfiskekurser för kvinnor och ville ordna aktiviteter för dem som gått kurserna. Så jag startade en förening för kvinnor där allt handredskapsfiske var tillåtet, med syftet att locka fler kvinnor att fiska, att de ska bli trygga i sitt fiske och framför allt för att de ska hitta fiskekompisar”.

Mindfulness och att komma ut i naturen listar Sivan Jansson som de två främsta orsakerna till att hon gillar fiske så mycket. När Sivan för nio år sedan drabbades av en stroke upptäckte hon även fiskets läkande kraft. ­ Fisket blev den perfekta rehabiliteringen.

– ”Stroken gjorde att jag blev försvagad på vänster sida. Det tränade jag bort genom att vada i vatten, och flugbindning visade sig vara perfekt för att öva finmotoriken. Dessutom ska man efter en stroke inte anstränga hjärnan för mycket, utan vila huvudet i form, och då är fiske perfekt.”

Fjällorna har en egen monter på Sportfiskemässan – vad händer där?– Många fjällor kommer att finnas på plats för att informera om vår verksamhet, och där finns även delar av det svenska damlandslaget i flugfiske. Dessutom kommer vi att ha lite tävlingar, och så ställer vi ut den legendariske fiskekonstnären Rolf Smedmans tavlor.

Linnéa har snart nått sitt mål att fiska 50 arter

Gävlebon och sjuksköterskan Linnéa Lönn, 25, är på fritiden värsta storfiskaren och även en av Fjällornas 400 medlemmar. På sitt Instagramkonto, som har nästan 4000 följare, visar Linnéa stolt upp den ena jättefirren efter den andra.

– ”För mig är fisket ett sätt att utmana mig själv, att hela tiden hitta och testa nya saker. Eftersom jag fiskar många olika fiskarter finns det mycket att utforska. Det finns alltid en ny utmaning. Man kan som jag nörda in sig ordentligt om man vill, men det går ju också bra att ha fisket som en anspråkslös hobby vid sidan av”, säger Linnéa.

Som liten fiskade Linnéa mycket med sin pappa, men liksom många tjejer slutade hon fiska under tonåren medan hon läste på gymnasiet och högskolan.

– ”När jag sedan började arbeta som sjuksköterska blev det väldigt stressigt i vardagen, så då behövde jag något på fritiden som kunde få mig att koppla bort jobbet, släppa alla stresstankar och bara vara i nuet. Det var då jag tog upp fisket igen och på den vägen är det”.

Liksom Sivan Jansson har Linnéa känslan av att det blir allt fler tjejer som fiskar.
– ”Det tror jag beror på att vi tjejer som fiskar syns mer och mer utåt genom sociala medier. På så sätt inspirerar och motiverar vi fler tjejer till att börja fiska, och visar att det inte bara är killar som fiskar”.

Du har satt upp ett mål att komma upp i 50 arter i Sverige – hur långt har du kommit?

– ”46 arter, så jag har fyra kvar till målet. För ett år sedan hade jag bara 25 arter, så det har gått snabbt sedan dess. Och det finns några ganska enkla arter inom räckhåll som exempelvis ål, sik, sej och piggvar. Men det finns ju de som har fångat över 100 arter i Sverige”!

Vilken fiskebedrift är du mest stolt över hittills?

– ”Monstergösen” jag fick i höstas är en av dem, 93 centimeter lång och drygt nio kilo tung. Den åkte liksom det mest jag får upp tillbaka ner i vattnet eftersom så stora fiskar är viktiga för både sjön och genetiken.”

Du kommer att hålla ett föredrag under Sportfiskemässan – vad handlar det om?

– ”Om hur man fiskar olika arter, och hur man hittar bra information. Dessutom lite om hur man får vardagen att gå ihop, att kombinera jobb och fiske. Mycket handlar förstås om planering och prioritering”.

OM Sportfiskemässan

Sportfiskemässan är den största mässan i Sverige inom sportfiske. Här träffas människor med gemensamma intressen för att titta på nyheter, prova på aktiviteter, tävla, titta på båtar och boka fiskeresor. Vidare har mässan ambitionen att öka intresset för sportfisket och främja fiskevård. Mässan har starka samarbetspartners i Svensk Sportfiskehandel, Sportfiskarna, Sportfiskeakademin i Forshaga samt SeFF – Sveriges Fisketurismföretagare – och arrangeras av Easyfairs.