Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Semestra hemma – mer aktuellt än någonsin?

Coronavirusets framfart över världen skapar oro. Rädslan för viruset leder till färre nybokningar av utlandsresor och avbokningar av befintliga resplaner.
– ”Detta i kombination med att många försöker flygbanta – kan mycket väl göra att allt fler väljer så kallad ”hemester” i vår och sommar”, säger Marit Bjørnland, hotelldirektör på TanumStrand – en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar.

Bilden ovan; Varför åka utomlands för skaldjur, bad och upplevelser när allt finns på hemmaplan? Trenden att semestra i Sverige verkar hålla i sig och inför sommaren ser bokningsläget på semesterparadiset TanumStrand bättre ut jämfört med samma tid förra året.

Coronavisuset skapar förvirring inom resebranschen. I takt med att olika länder upplever utbrott av viruset så påverkas resorna dit, och det finns en oro kring vilka länder som kommer att drabbas härnäst. Denna tid på året brukar många svenskar vanligtvis smida planer för stundade påsk- och sommarresor.
– ”Många tycker nog det är svårt att välja resmål och vill undvika att sätta sig på ett flygplan. Detta tror jag kommer ge avtryck inom den svenska turistnäringen”, säger Marit Bjørnland.

Lägg där till lite klimatångest
Enligt en studie gjord av forskare vid Göteborgs universitet finns det en stor potential för minskade klimatutsläpp från svenskarnas flygresor genom ändrat resebeteende.
Studien visar att det finns en stor acceptans hos resenärerna både för att välja närmre destinationer och andra transportslag.
– ”I många fall finns det alternativa resor, med lägre klimatpåverkan, som människor upplever som mer eller mindre lika bra som de resor de har gjort med flyg. Detta innebär att det finns en realistisk potential för att minska utsläppen från svenskarnas flygresor med cirka en fjärdedel”, säger Erik Lundberg, forskare vid Göteborgs universitet.

2020 – peak för att semestra hemma?
Alltså. Corona i kombination med växande klimatångest kanske blir det som gör att ”hemestrandet” når sin peak under 2020?
– ”I Bohuslän har vi frisk luft, salta bad och ett av världens vackraste naturområden. Mitt tips är att ta chansen och utforska Sverige! Jag tror inte att du kommer bli besviken”, säger Marit Bjørnland.

OM TanumStrand
TanumStrand är en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar med 160 rum, 99 stugor och egen gästhamn. Hotellet, som är öppet året runt, ligger alldeles vid Skagerraks strandkant, och kan ta emot upp till 1000 gäster för övernattning, middag, möten och aktiviteter. Konferens med plats för alla – upp till 1000 personer! TanumStrand vid Skagerraks strandkant, 2 km söder om Grebbestad.