Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Hela Skåne sover ute för andra året i rad!

-Har du aldrig övernattat utomhus förut, passa på under Hela Skåne sover ute, söger Markus Torgeby, författare till boken Sova ute. Han föreläser på Fulltofta Naturcentrum den 6 mars.
För andra året genomför vi på Stiftelsen Skånska Landskap treårsprojektet ”Hela Skåne sover ute”. Tillsammans med samarbetspartners Naturum Skrylle, Söderåsen Naturum och Naturskolan Lund gör vi en storsatsning för att få människor att upptäcka naturen under dygnets mörka timmar. Under v 18, 27 april till 3 maj, hoppas vi att alla skåningar tar tillfället i akt och provar ett nattligt äventyr i den skånska naturen. Varför inte sova i vindskydd, vila i hängmatta, tälta i trädgården eller bara slumra med öppet fönster?

Vi vill locka ut folk i den skånska naturen när den är som vackrast och under en tid då dygnet bjuder på annorlunda upplevelser. Vi vill också bidra till en bättre folkhälsa. Det är ett obestridligt faktum att vi stärks både fysiskt och psykiskt av att röra på oss och av att vistas i olika naturmiljöer, säger projektledare Torbjörn Lingöy på Stiftelsen Skånska Landskap.

På portalen​ www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute finns tips och råd för att guida alla som känner sig osäkra och kanske ska ut för första gången: Vad ska jag ta med mig, hur håller jag värmen och var kan jag slå upp mitt tält? På portalen finns även en växande lista över sova-ute-arrangemang genom föreningar, organisationer och privatpersoner. Du som vill haka på en aktivitet är varmt välkommen att göra så.

-Du behöver inte tillbringa hela natten ute. Det är en fantastisk upplevelse att under några timmar sitta ner runt en lägereld och tillsammans med gamla eller nyfunna vänner, låta dig omfamnas av ett tätnande mörker, menar Torbjörn Lingöy.

Fredag den 6 mars arrangerar Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap en kickoff-föreläsning med sovaute-proffset och författaren Markus Torgeby, just nu aktuell med boken ”Sova ute”. Han talar varmt om de oanade krafter du får av att vistas ute.

-Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt, säger Markus Torgeby som fortsätter:

-Om du aldrig har sovit ute tycker jag att du skall passa på under Hela Skåne sover ute vecka 18. Vi människor har sovit ute under tusentals år och det är naturen som har format oss till dom vi är. Så passa på och upplev något du kanske aldrig upplevt förut.

OM Stiftelsen Skånska Landskap
Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för 19 strövområden, där verksamheten till största delen finansieras av Region Skåne. Här kan du fiska, paddla, cykla, bada eller bara njuta av vacker natur. Det finns informationstavlor, markerade stigar, toaletter och plats att äta matsäck eller grilla. I vissa områden finns slingor för terrängcykel eller hästar. Flera stigar är tillgänglighetsanpassade.

Lämna ett svar