Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vem gör Sveriges godaste pizza?

Massor av spännande tävlingar på GastroNord!
Som en del av GastroNord 31 mars–2 april, som samlar hela HoReCa-branschen på Stockholmsmässan, kommer ett antal prestigefulla tävlingar att gå av stapeln – bland dem Glass-SM, Pizza-SM och Vinordic Wine Challenge.

Bilden ovan; Foto; Jonas Sveningsson/Stockholmsmässan

Glass-SM
Tävlingen utser Sveriges bästa glass i fyra olika smakkategorier samt en dekorationskategori på temat Kalas-glass. Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer. För att kunna vinna titeln Svensk Glassmästare 2020 måste man ställa upp i minst tre av smakkategorierna. Kalas-glassen har en separat bedömning. Glass-SM äger rum 1 april och arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson.

Pizza-SM
Under GastroNord kommer Sveriges bästa pizzabagare 2020 att koras i Pizza Champion Cup SM – Skandinaviens största pizza-tävling. Kategorierna i tävlingen är Sveriges bästa gourmetpizza, Sveriges bästa dessertpizza och Årets pizzakock. Bedömningen baseras på råvaror, smaker, tekniker och pizzans utseende. Tävlingen äger rum 31 mars.

Vinordic Wine Challenge
Vinordic Wine Challenge går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner. Vinerna tävlar i olika tävlingskategorier och prisklasser. I varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen ”Gold Trophy”. Även en ”Silver Trophy” och en ”Bronze Trophy” delas ut. Kategorierna är vitt boxvin, vitt vin på flaska, svenskt vitt vin, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, svenskt rött vin, vitt ekovin, rött ekovin samt alkoholfria fruktdrycker. I år introduceras två nya tävlingskategorier: svenskt vitt vin och svenskt rött vin. För att få tävla i dessa kategorier måste vinerna vara framställda av druvor som är odlade i Sverige. Prisutdelningen äger rum kl 11.00 på öppningsdagen 31 mars i Rosé & Sparkling Bar på Stockholmsmässan.

Gastronomi Sverige Commis Award – tävling för unga kvinnliga kockar
Gastronomi Sverige AB står värd för GS Commis Award som är en kocktävling för unga kvinnliga kockar. I korthet går tävlingen ut på att laga en måltid av en råvara som meddelas två veckor innan. Vinsten består bland annat av en resa för två med Team Sweden till EM i Tallinn 28-29 maj. Tävlingen äger rum 31 mars.Gastronomi Sverige AB ägs av kockar som har tävlat i Bocuse d’Or och som tillsammans vill ge tillbaka till branschen den möjlighet och utveckling de har fått genom tävlingen. Visionen är att utveckla svensk gastronomi och sprida kunskapen inom och utom Sverige.

Plantable Cook-Off
Plantable Cook-Off är en tävling för restaurangelever, med enbart vegetariska råvaror som ingredienser. Fler och fler blir nyfikna på vego; tillväxten är hög och efterfrågan på smakrika, vackra och välkomponerade vegorätter ökar med varje dag som går. Nu är det hög tid att satsa på utvecklingen av det växtbaserade köket och vegocuisine. Det är Vegetariska Kockars Förening som 2 april arrangerar denna Sveriges första stora växtbaserade mattävling.

GastroTech Award
Utmärkelsen Gastrotech Award går till den bästa innovatören inom foodtech-området. Juryn, som bland annat består av Johan Jörgensen (Sweden Fodtech) och Irena Lundberg (Invest Stockholm), bedömer produkt, presentation och potential. Vinsten består av fritt deltagande inklusive monter på nästa GastroNord 2022. Priset delas ut av Stockholmsmässans VD Christian Clemens klockan 14.00 den 31 mars i Foodtech hub-området.

GastroNord 31 mars–2 april på Stockholmsmässan
GastroNord är norra Europas viktigaste mötesplats för alla som jobbar inom hotell, restaurang och catering (HoReCa). På GastroNord, som går av stapeln vartannat år, möts hela HoReCa-branschen och delar av dagligvaruhandeln för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration och kunskap kring allt som rör mat- och dryck. GastroNord bjuder i år på fler aktiviteter och tävlingar än någonsin, Team Sweden som tävlar i Bocuse d’Or är på plats, och bland nyheterna märks Vego/Vegan-scenen och det framåtblickande Foodtech-området. Branschens stora utmaningar, där hållbarhetsfrågorna står i fokus, är den röda tråden på GastroNord 2020.

Läs mer om GastroNord här!

Lämna ett svar