Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Påskharen bjuder in till påskäggsjakt på Tjolöholms Slott

Foto; Will Rose

MÖT VÅREN PÅ TJOLÖHOLM

Många har som tradition att möta våren på Tjolöholm under påskhelgen och tillsammans göra roliga aktiviteter. Låt barnen träffa påskharen i ”Den stora påskäggsjakten”, ät pannkaksbuffé i Kafé Manegen, åk häst och vagn eller lek i den nya lekutställningen! Påskfesten drar igång torsdagen den 9 april och pågår till och med måndag den 13 april. Öppettiderna är 10.30-16 varje dag.

Entréavgift inklusive den stora påskäggsjakten med goda belöningar för både barn och vuxna: barn 120 kr, vuxna 60 kr.

DEN STORA PÅSKÄGGSJAKTEN

Välkommen till en härlig utomhusaktivitet för hela familjen! Leta efter påskäggen som är gömda i naturen kring slottet. Det finns tre olika rundor för påskäggsjakten: den lilla rundan, mellanrundan och äventyrsrundan. Den lilla rundan är tillgänglighetsanpassad och passar bra för den som vill ha en lite kortare påskäggsjakt. Mellanrundan är något längre. Äventyrsrundan, med ny sträckning för i år, tar dig även in i skogen kring slottsområdet och är lite tuffare för de som söker en utmaning. Man får själv välja den runda som passar bäst för sig själv och sitt sällskap.

När du hittat alla äggen ska du ta dig till påskharen som väntar med en smaskig belöning i utbyte mot kartan. Senast kl 15.00 bör du påbörja påskäggsjakten för att hinna i mål innan vi stänger för dagen.

Eftersom påskäggsjakten inte är något du gör på tid kan du passa på att göra lite stopp på vägen, t ex vid museistugan Hemtrefnaden i allmogebyn eller restaurang Storstugan.

NY LEKUTSTÄLLNING I MANEGEN

Under påsken blir det invigning av en helt ny lekutställning i Manegen! Mer info kommer om detta inom kort.

LEKFULLA AKTIVITETER

Det väntar upplevelser för hela familjen under Påsk på Tjolöholms Slott!

I Magasinet och runt om på området underhåller den lite tokige Lubberkin, en av slottets väsen. Varje dag kl 12:30 och 14:30 uppträder han också på scenen i Magasinet med allsång och glädje.

I Magasinet finns också möjlighet att få en fin ansiktsmålning, kanske som påskkärring eller påskgubbe på väg till Blåkulla? Ansiktsmålningen kostar 50 kr och barnen får då även ett fint huckle i påskens färger.

Eller varför inte ta hela familjen på en tur runt godset med häst och vagn? Varje dag är det remmalagskörning med start utanför Manegen, 30 kr per barn och 50 kr per vuxna.

Föreningen JUF finns även på plats och visar hur slottets ängar sköts med hjälp av häst.

MAT OCH KAFFE

För den hungrige rekommenderar vi Restaurang Storstugan som du hittar i Allmogebyn. Gör som godsets arbetare gjorde en gång i tiden och fira denna högtid med en härlig påskmiddag. Restaurangen har öppet kl. 12-16.

Kafé Manegen som är beläget mitt i evenemangsområdet håller öppet kl. 10:30-16 och där serveras den populära pannkaksbuffén. Här kan man kombinera fika med lek då lekutställningen håller hus i Kafé Manegen.

Mrs Curlie’s, ett lokalt företag från Idala/Frillesås, står för de mer söta alternativen. I sin pop up-butik i Magasinet säljer de kaffe och äkta engelsk fudge med svenska smaker.

På området finns även en food truck, A Taste of Britain, som bland annat serverar fish and chips.

SLOTTSBUTIKEN

Vad är väl en slottsvisit utan ett butiksbesök? På Tjolöholm har du goda möjligheter att finna just det du önskar. I slottsbutiken köper du noga utvalda inredningsartiklar, böcker och delikatesser och slottsbutiken finner du mitt i evenemangsområdet.

GUIDADE VISNINGAR PÅ SLOTTET

Tag chansen att uppleva slottslivet! Du kan välja att se årets stora utställning på slottet med fokus på 1920-talets eleganta och glamourösa mode, ”Dresses & Decadence – The Stylish 1920s”, eller den klassiska visningen som visar slottets paradrum och riktar in sig på slottets historia och inredning. Visningarna kostar 150 kr för vuxna och 50 kr för barn (5-15 år).

ERBJUDANDE BOENDE

Passa på att stanna över natten och bo över i godsets kulturhistoriska boende. Här trivs hela familjen – lugn miljö, egen trädgård, kakelugn och vedspis – och alla moderna bekvämligheter, t ex fullt utrustat kök. Under påskhelgen kan du hyra en stuga (2 vuxna och 2 barn) för endast 1 995 kr/natt (ord pris 3 500 kr). Bokas via info@tjoloholm.se eller på tel 0300-40 46 00.

PARKERING

Det finns totalt cirka 3 000 parkeringsplatser på godset. Handikapplatser finns i nära anslutning till Magasinet. Bilar med handikapptillstånd kan också parkera utanför Storstugan (infart via Grindstugan). Parkeringsavgiften är 35 kr/fyra timmar (efterföljande timmar 10 kr/timme) och går till restaurering av slottsparken. Det finns också ställplatser, ej bokningsbara. Du kan betala med mynt, kort eller med SMS Park, där man kan betala via sms eller app. Zonnumret för vanlig bilparkering är 6091 och zonnumret för ställplats är 6092.


Foto; Will Rose

Läs mer om påsken här på Tjolöholms Slott!

Om Tjolöholms Slott

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

Läs mer på tjoloholm.se