Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Världskulturmuseernas utställningar finns nu att besöka online på Google Arts & Culture!

Google street view från utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg
18 mars 2020 – Från och med idag kan besökare gå runt digitalt bland över 10 000 föremål från Världskulturmuseerna i Stockholm och Göteborg, över 300 föremål kan nu utforskas i detalj online på Google Arts & Culture av människor runt om i världen. Detta som ett resultat av ett partnerskap med Google. Tack vare de nya virtuella utställningarna kan användarna se niombon från Kongo, de två stenväktarna från Costa Rica, buddhorna från Tibet, mumiesarkofagen från Egypten och många andra skatter i museerna med bara några klick till Östasiatiska museet, Etnografiska museet, Världskulturmuseet och Medelhavsmuseet.

Äntligen blir Världskulturmuseernas utställningar tillgängliga oavsett om du arbetar med ett skolprojekt i Arvidsjaur eller är en nyfiken besökare från Ankara, säger Magnus Johansson, digitaliseringskoordinator på Världskulturmuseerna.

Virtuell turné med StreetView

Med hjälp av StreetView-funktionen kan besökare röra sig runt i museerna, välja objekt som intresserar dem och klicka sig närmre för att utforska objekten mer.

Googles egna fotografer har tagit 360 graders bilder av utvalda utställningar som sedan fogats samman, vilket möjliggör smidig navigering av över 12 utställningar på de fyra museerna. Kliv in i Medelhavsmuseets egyptiska gravkammaren, besök koreagalleriet på Östasiatiska museet, kika in i tehuset på Etnografiska museet och få en bild av den interaktiva barnutställningen Tillsammans på Världskulturmuseet.

Google Arts & Culture är en global satsning – en del av vår ambition att organisera världens information och göra den tillgänglig och användbar för alla. Att Världskulturmuseernas fantastiska samlingar blir mer tillgängliga skapar nya möjligheter i tider som dessa. Det hjälper också till att få fler att upptäcka mer, oavsett var man befinner sig, säger Liudmila Kobyakova, programchef på Google Arts & Culture.

Om Världskulturmuseerna

Världskulturmuseerna/Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra världens kulturer. Vår verksamhet bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där också myndigheten har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 460 000 föremål och många berättelser – en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige. Vi dokumenterar och belyser olika kulturers yttringar, villkor och möten. Vi främjar tvärvetenskaplig kunskapsuppbyggnad och har alltid vår publik i fokus. I vårt uppdrag ingår att nå besökare också genom vandringsutställningar och samarbetsprojekt.

Om Google Arts & Culture

Google Arts & Culture är ett nytt, uppslukande sätt att uppleva konst, historia, kultur och världsunder från fler än 2000 kulturinstitutioner i 80 länder. Google Arts & Culture har skapats av Google Cultural Institute och det är gratis tillgängligt för alla på webben, på iOS och Android. Läs mer här. Sedan tidigare finns bland andra Nationalmuseum i Stockholm, MoMA i New York, Van Gogh-museet i Amsterdam och Musée d’Orsay i Paris att besöka i Google Arts & Culture.

Lämna ett svar