Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nu blickar Göteborgsoperan framåt mot nästa säsong!

Mitt i en tid av virus och inställda föreställningar blickar vi ändå framåt och hoppas på nya scenkonstupplevelser på GöteborgsOperan. Nyskrivna operan Mytomania; nya uppsättningar av Nabucco och Don Giovanni; musikalen Cabaret och nya dansverk av fyra stora nordiska koreografer. Det och mycket mer väntar vi på under säsongen 2020/2021.

Henning Ruhe, konstnärlig chef Opera/Drama:

– Invecklade förhållanden till frihet och makt löper som en röd tråd genom nästa säsong på GöteborgsOperan. I Mytomania av Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski möter vi den maktmissbrukande, manipulativa kirurgen Francis. I Cabaret hotas det fria Berlin av nazismens våld. De svinaktigheter Don Giovanni tillåtit sig blir hans fall och i Nabucco är religionen ett potentiellt dödligt maktmedel. Norma slits mellan känslor och plikter – och hur fri är egentligen hjälten Siegfried? Musikdramatiken är full starka berättelser och personligheter. Och genom musiken drar de in oss också i sina känslors malström. Så. Willkommen, bienvenue, welcome till fler starka scenkonstupplevelser.

Katrín Hall, konstnärlig chef, dans:

– Danskonsten har en osviklig förmåga och kraft att beröra och vara relevant mitt i samtiden. Och vi, GöteborgsOperans Danskompani, ger oss själva uppgiften att hela tiden staka ut nya, innovativa stigar. Nästa säsong välkomnar vi fyra av Nordens stora koreografer tillbaka till GöteborgsOperan – allihop med varsin världspremiär. Jo Strømgren i en kväll delad med Atenbaserade Christine Gouzelis och Paul Blackman. Därefter ett nydanande verk av Kenneth Kvarnström till livemusik av och med en av Nordens främsta artister. Våren 2021 återkommer den prisbelönta giganten Johan Inger och norske Alan Lucien Øyen till Stora scenen. I varje skapandeprocess börjar vi från noll, utan att veta var vi kommer att landa. Det är tjusningen med världspremiärer, både för oss och för publiken.

Opera och musikal

Willkommen, bienvenue, welcome! Nästa säsongs stora musikal Cabaret är placerad i ett myllrande Berlin under den bräckliga Weimarrepublikens slutskede. Bred representation av erfarenheter i ensemblen och publikplatser på scen. Regi James Grieve. Dirigent David White. Musikal av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff. Svensk översättning Rikard Bergqvist. Premiär 5 september 2020.

Till Göteborgs 400-årsjubileum presenterar GöteborgsOperan en nyskriven opera för stora scenen. Mytomania av Göteborgsbaserade tonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perski handlar om den manipulativa stjärnkirurgen Francis. Hans patienter dör och han är otrogen med terapeuten som ska rädda hans äktenskap. Kanske är det hon som är den verkliga huvudpersonen? Sångarna som fått verket specialskrivet för sina röster är: Kerstin Avemo, Joachim Bäckström, Ann-Kristin Jones, Åke Zetterström och Ingrid Tobiasson. Regi Clara Svärd. Dirigent Andreas Hanson. Urpremiär 20 februari 2021.

Verdis opera Nabucco – med hitlåten ”Fångarnas kör” – är en våldsam berättelse om frihetslängtan, förtryck och försoning. Här placeras den i vår samtid av den italienske regissören Jacopo Spirei. Dirigent Giancarlo Andretta. Mats Persson gestaltar Nabucco, Abigaille sjungs av ryska soprankometen Zoya Tsererina. Premiär 31 oktober 2020.

Mozarts opera om praktsvinet Don Giovanni är rent guld och tungt mörker. Regissören John Fulljames, konstnärlig chef på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, placerar handlingen på ett elegant hotell. Dirigent Ville Matvejeff. I titelrollen Mattias Ermedahl, och kvinnorna som svär att hämnas görs av Kerstin Avemo, Ann-Kristin Jones och Mia Karlsson. Premiär 8 maj 2021.

Dags för Siegfried, tredje delen i Wagners mastodontverk Nibelungens ring. Med en del per år utmanar projektet GöteborgsOperan att ta nya steg på miljöområdet.Titelrollen sjungs av den amerikanske tenoren Daniel Brenna, med stor internationell karriär. Skogsfågeln görs av Sofie Asplund och Brünnhilde av Ingela Brimberg. Inledande delarna Rhenguldet och Valkyrian, presenteras parallellt genom filmvisningar. Dirigent: Evan Rogister. Regi: Stephen Langridge. Premiär 29 november 2020.

”Tar helt andan ur en” skrev DN efter premiären av Stéphane Braunschweig Norma på GöteborgsOperan 2017. Titelrollen gav hovsångerskan Katarina Karnéus Svenska Dagbladets Operapris 2018. Efterlängtad nypremiär 5 mars 2021 av Bellinis bel canto-mästerverk. Dirigent Myron Michailidis.

Säsongen inleds med sex föreställningar av Max Websters hyllade uppsättning av Puccinis La bohème, placerad i 1970-talets Paris. Rolldebuter för både Ida Falk Winland (Mimì) och Sofie Asplund (Musetta). Rodolfo sjungs av den sydkoreanske tenoren Jung Soo Yun. Dirigent Henrik Schaefer. Nypremiär 30 augusti 2020.

Dans

Det är en helt vanlig dag hos den ridande polisen i Kanada. Om det inte vore för att alla hästar verkar ha rymt. Norske Jo Strømgren är tillbaka med nya kärnfulla absurditeter i verket Fortet. Danskvällen Out of time innehåller också nya verket Continuim av Atenbaserade koreograferna Christine Gouzelis & Paul Blackman. Med underfundig scenografi kan dansarna röra sig i tiden. Världspremiär 2 oktober 2020.

Med 12 songs presenterar koreografen Kenneth Kvarnström välkänd popmusik på ett nytt sätt, tillsammans med GöteborgsOperans Danskompani, Orkester, gästande musiker och en av Nordens främsta musikartister.Vem det är avslöjas vid biljettsläppet. Kostymer Astrid Olsson. Dirigent Hans Ek. Ges med alternerande nypremiärerna Contemporary dance av Hofesh Shechter eller Au revoir av Wang Ramirez. Världspremiär/nypremiär 23 januari 2021.

Inger & Øyen betyder två nya dansverk. Svenske Johan Inger och norske Alan Lucien Øyen har båda långa listor av tunga internationella uppdrag och priser bakom sig. På GöteborgsOperan har vi mött dem i Falter respektive If we shadows have offended och Kodak. Nu kommer de tillbaka med varsitt nytt verk med GöteborgsOperans Danskompani. Världspremiär 31 mars 2021.

Jo Strømgrens hyllade Ministeriet för olösta känslor kommer tillbaka med absurd humor och smärtsamt allvar. Nypremiär 19 oktober 2020. Ges t.o.m. 29 april 2021 på turné i Västra Götaland.

Konserter

Operan i Göteborg 100 år!
När Stora Teatern blev hem för Göteborgs Lyriska Ensemble 1920 fick Göteborg sin egen opera. GöteborgsOperans Orkester firar på födelseplatsen med bland annat delar av invigningsprogrammet. Premiär 9 september på Stora Teatern. Ges även i Trollhättan, Skövde och Halmstad.

Beethoven-maraton
Beethovens nio symfonier – på en dag! GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker firar gigantens 250-årsjubileum med tre konserter. Dirigenter Eva Ollikainen och Christoph Eschenbach. 26 september 2020.

I Kvinnors röst 
Med musik av kvinnliga tonsättare från 1800-talet och fram till i dag – firas den kvinnliga rösten och 100-årsjubileet av det första riksdagsval då kvinnor fick rösta. Ur programmet: Elfrida Andrées Kantat vid internationella kvinnliga rösträtts­kongressen och allsång isuffragetternas hymn March for the women av Dame Ethel Smyth. GöteborgsOperans solister, damkör och orkester. Dirigent Henrik Schaefer. 7 mars 2021.

På Önskekonsert
Bestämmer publiken vad sångare, musikalartister och GöteborgsOperans Orkester ska framföra. Mer info om hur det går till kommer senare. En del av Göteborgs 400-årsjubileum. Dirigent Patrik Ringborg. 3 och 5 juni 2021.

REGIONEN

Minioperetten Champagnetårar
Skildrar tonsättaren och satirikern Jacques Offenbachs liv, till tonerna av hans sprudlande musik. Offenbach görs av regidebuterande Åke Zetterström. Carolina Sandgren gestaltar Offenbachs käraste ovän, primadonnan Hortense Schneider. Premiär i Skövde 12 september 2020. Därefter turné i Västra Götaland, inkl. GöteborgsOperan Lilla scenen.

Boye & Hörberg
En musikalisk berättelse om två älskade författare och kvinnliga pionjärer. Båda födda i Göteborg med drygt 30 års mellanrum. Baserad på texter av Karin Boye och Barbro Hörberg, av och med musikalartisten Ingahlill Wagelin. Världspremiär 29 januari 2021. Spelas på GöteborgsOperan i Skövde och Göteborg, samt på turné i Västra Götaland.

Körsång i vintertid
GöteborgsOperans Kör på turné med klassiska julsånger, romanser och operastycken. Dirigent Martin Nagashima Toft. Premiär 28 november 2020 i Skövde. Därefter turné i Västra Götaland.

Scensommarkonsert med operapärlor och smakprov ur den nya säsongen. Solister till pianoackompanjemang. Dramaturg Göran Gademan guidar genom programmet. Turné i Västra Götaland från 12 augusti 2020.

Finurliga minimusikalen Rakel och Oraklet
För barn från 6 år, åker på ny turné i Västra Götaland. Nypremiär 25 april 2021.

Jo Strømgrens hyllade dansverk Ministeriet för olösta känslor
Kommer tillbaka med absurd humor och smärtsamt allvar. Nypremiär 19 oktober 2020. Ges t.o.m. 29 april 2021 på turné i Västra Götaland.

BARN & UNGA

Julglitter och operakaos är en ny familjemusikal med klassiska julmelodier. Premiären för operahusets glittrande julshow är plötsligt hotad av magiska krafter i kulisserna. Kan julen räddas? Dirigent Lars Kvensler. Regi Mattias Palm. Premiär 11 december.

Hashtag life, hashtag du duger Filter
Ett nytt musikteaterverk skapat utifrån skolungdomars tankar om identitet i dagens sociala medier-brus. Två ungdomar fastnar i en hiss och börjar öppna sig för varandra. Av Jacob Andréas, Rudina Hatipi och Micaela Sjöstedt. Urpremiär våren 2021. Workshops på skolor i regionen, därefter premiär på GöteborgsOperan Lilla scenen.

Sjung med!/ Existens
Ett sångfyrverkeri för hela familjen! Först allsång till kända melodier med Göteborgs­Operans Orkester och Barnkör. Sedan nya körverket Existens av John Barber, Hazel Gould och Susanna Lindmark, med GöteborgsOperans Ungdomskör i samarbete med vokalensemblen Arctic Light från Norrbottensmusiken. Dirigenter Susanna Lindmark och Ida Rosén Hamrå. 15 maj 2021.

I Återskapa:
Ministerium skapar ungdomar mellan 13 och 21 år ett nytt verk inspirerat av Jo Strømgrens Ministeriet för olösta känslor. Urpremiär 16 augusti 2020.

När det är Familjefoajé
… får barn och unga dansa, sjunga, lyssna, pyssla och lära sig mer om alla konstformerna på GöteborgsOperan. Dansa med bebis är en av aktiviteterna. 14 november 2020 och 7 februari 2021.

SKAPA

Skapa är GöteborgsOperans verksamhet med inriktning på delaktighet. GöteborgsOperans Skapakör (f.d. Internationella kören), Barn- och Ungdomskörer och Skapadagar är några fasta inslag. Efter succéstarten denna säsong blir det fler Skapadagar för den som är nyfiken på musik, sång, musikdramatik och dans. Höstens Skapadagar är 23 oktober–1 november 2020 och vårens 5-14 mars 2021. Då blir det Fredagshäng, Relaxed performance, Öppen scen, musikdramakollaget Höstsonätter och Ungdomsbiennalen i samverkan med Kulturskolan Angered.

BILJETTSLÄPP

Från och med 30 mars kan abonnemang köpas. Enklast via opera.se
Den 27 april sker det stora biljettsläppet. Då kan alla köpa biljetter till föreställningar från augusti 2020 till och med januari 2021.

Mer information om varje produktion, datum med mera, LÄS HÄR!