Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

SM i fågelholk 2020: Nu presenteras finalisterna

Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo. Naturskyddsföreningens årliga tävling SM i fågelholk, som arrangeras i samarbete med Nordiska Trädgårdar och Skansen, vill bidra till en förändring. Tisdag 7 april kl 11 presenterar vi finalholkarna via en livesändning från Skansen. På grund av den rådande situationen kommer årets tävling till stor del att genomföras digitalt. I övrigt är det mesta sig likt.

Många fåglar har svårt att hitta bra bo- och häckningsplatser. Det behövs mer naturhänsyn i skogsbruket för att fler träd ska få åldras och bli riktigt gamla. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. I årets upplaga av SM i fågelholk har hundratals barn och ungdomar byggt holkar under vägledning av engagerade lärare. När finalholkarna presenterats inleds omröstningen som ska utse vinnarholkarna.

Det är ont om hålträd i skogen och i andra miljöer, därför blir det bostadsbrist för fåglarna. Att sätta upp fågelholkar gör konkret naturnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att göra en egen holk är också en rolig aktivitet för skolklassen eller familjen, och att följa livet i en holk är spännande för alla åldrar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

För att i möjligaste mån undvika smittspridning genomförs årets upplaga av SM i fågelholk till stora delar digitalt. Naturskyddsföreningen livesänder presentationen av årets finalister på Facebook den 7 april kl 11. Omröstningen, som pågår till den 19 april, sker via www.naturskyddsforeningen.se/holk-sm. Här finns också högupplösta bilder på samtliga finalholkar.
Finalisterna kommer från hela landet – från Luleå i norr till Kristianstad i söder. Hör av er för kontaktuppgifter till de flitiga elever och engagerade lärare som byggt årets finalholkar.

Nytt för i år är att vinnarna utses i tre ålderskategorier:
Förskola–årskurs 3 | Årskurs 4–6 | Årskurs 7–gymnasium

När: Finalisterna presenteras tisdag den 7 april kl 11.
Hur: Naturskyddsföreningen livesänder från Skansen på Facebook.
All info kring tävlingen och omröstningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/holk-sm – från och med tisdag 7 april kl finns här också högupplösta bilder.

Årets jury:
Martin Emtenäs (Naturskyddsföreningens riksstyrelse), Tove Lönneborg (ordförande Fältbiologerna), Göran Ekberg (Nordiska Trädgårdar/Stockholmsmässan), Eva Lindberg (verksamhetsledare för Natursnokarna, Naturskyddsföreningens rikskansli) och Daniel Holking (digitalkommunikatör, Naturskyddsföreningens rikskansli).

Läs mer om SM i fågelholk och bygg din egen holk

Kontakt Naturskyddsföreningen:
Markus Håkansson, pressekreterare Naturskyddsföreningen
070-771 03 32

Kontakt Nordiska Trädgårdar/Stockholmsmässan:
Göran Ekberg, projektchef Nordiska Trädgårdar
070-789 43 06

Arrangörer av SM i Fågelholk är Naturskyddsföreningen i samarbete med Nordiska Trädgårdar / Stockholmsmässan och Skansen.

Relaterade länkar
Läs mer om SM i Fågelholk här