Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

MiniBladet lyfter barnens berättelser i coronatider!

Nu kan barn över hela Sverige dela med sig av sina tankar, känslor och upplevelser av coronaviruset. I MiniBladets satsning Rapport från viruslandet är det barnens upplevelser som är de viktiga.

Bilden ovan; Foto av ThePixelman från Pixabay
Klicka på bilden för större format!

Jobbar din mamma och pappa hemifrån mycket nu? Är det kanske många skolkamrater som är hemma och är sjuka? Har reglerna på skolan ändrats? Är du orolig för coronaviruset eller märker du kanske inte av det så mycket? Har du något bra tips på en rolig hemma-aktivitet? Nu efterlyser MIniBladet texter om hur barnen i Sverige upplever coronaviruset.

De senaste veckorna har många texter i tidningar och på nätet handlat om coronaviruset. I texterna uttalar sig ofta experter, politiker eller andra vuxna. Nu vill MiniBladet lyfta barnens upplevelser.

Alla barn som är mellan 6-13 år är välkomna att skicka in sina berättelser. Texterna kommer sedan att publiceras på MiniBladet.se och i de tio dagstidningar som MiniBladet samarbetar med.

– Nu är det viktigare än någonsin att inte glömma bort barnen. Deras åsikter, tankar och känslor är viktiga, säger Maria McShane som är chefredaktör och grundare av MiniBladet.

Läs om och skicka in bidrag till uppdraget Rapport från viruslandet.

Läs mer om MiniBladet och satsningen Rapport från viruslandet på minibladet.se. Där kan du även se filmen från Rosengårdsskolan och läsa vad elever på Mellersta Förstadsskolan i Malmö har för tankar om coronaviruset.

Om MiniBladet

MiniBladet är en redaktion med bas i Malmö som producerar nyheter för barn i samarbete med tio dagstidningar i Sverige från Piteå till Malmö. MiniBladets sajter är reklamfria, tillgänglighetsanpassade och gratis, så att alla barn kan ta del av nyheterna; oavsett bakgrund och förmåga. På webben finns till exempel nyheterna i olika språkliga nivåer med talsyntes i tre hastigheter.

MiniBladet har utvecklat en reporterskola där barn utbildas till lokala minireportrar i sina hemkommuner. I reporterskolan får eleverna skrivuppdrag och möjlighet att bli publicerade ”på riktigt”. Arbetet sker i nära samarbete med skolor och bibliotek. Minireportrarnas texter och bilder publiceras på MiniBladets sajt och i respektive dagstidning (både digitalt och i papper). MiniBladet har även startat redaktioner på bland annat Rosengårdsskolan i samarbete med MKB Fastighets AB.

På minibladet.se väljer du vilken lokal ingång du vill ha. Sedan är det bara att bekanta sig med elevtexter, kändisintervjuer, lärarhandledningar, nyheter från dagstidningarna och mycket mer. MiniBladets sajter är mötesplatser där barn får genomtänkta engagerande uppdrag och stöd i att uttrycka sig, som direkt ger dem möjligheter att bli delaktiga och synliga i samhället. Samtidigt uppmuntras de till läsning och att bli kritiska medieanvändare. De utvecklar även sin digitala kompetens och sin omvärldskunskap. Denna vision är linje med Barnkonventionen som ingår i svensk lag. Där artiklarna 12 och 13 betonar barns rätt att uttrycka sin mening och att deras åsikter ska beaktas.