Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Omsorgsfull öppning av Kolmårdens djurpark

Kolmården har från och med den 10 april nu öppnat upp delar av djurparken. Parken omfattas inte av regelverket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, men även om man har tillstånd att öppna ligger stort fokus på att göra det på ett ansvarsfullt och omsorgsfullt sätt. Bland annat kommer åkattraktioner i Bamses Värld och Marine World hållas stängda, antalet gäster per dag begränsas, distanshållning i köer införs och nya städrutiner har utformats.

Djurparker omfattas inte av regelverket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där det nu införts ett förbud mot fler än 50 personer. Oavsett detta är det av största vikt att vi agerar ansvarsfullt. Därför meddelade Kolmården tidigare att vi kommer att skjuta på vår ordinarie premiär den 10 april, pga den rådande situationen med Corona. Efter noggrant övervägande vad gäller säkerheten för våra djur, våra medarbetare och våra gäster har vi efter dialog med länsstyrelsen, kommunen och polisen kommit fram till att vi kan hålla delar av djurparken öppen på ett säkert sätt. Från och med den 10 april kommer därför djurparken att öppnas för ett begränsat antal besökare där biljetter måste bokas i förväg online.

I Bamses Värld och Marine World kommer åkattraktionerna att hållas stängda, så väl som våra djurvisningar Hope, Seals och Wings för att undvika folksamlingar. Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att hålla avstånd kommer att säkerställas genom bland annat köanvisningar på marken vid våra matkiosker och personal som finns tillgänglig i parken.

– ”Det som har varit helt avgörande för vårt beslut om att öppna djurparken är att vi kan göra det på ett säkert sätt för alla, både personal, djur och gäster. Jag hoppas och tror att många i dessa tider vill kunna göra aktiviteter utomhus med sina barn på ett säkert sätt och med de åtgärder som vi nu vidtagit kan vi erbjuda både en trygg och härlig upplevelse till våra gäster”, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Kolmården är en av världens, till ytan, största djurparker och består av över 150 hektar svensk natur (ungefär 214 fotbollsplaner) där gästerna tar sig fram till fots genom parken. Som ett första steg kommer vi endast att hålla öppet på helgerna för de som redan har ett årskort eller bokat rum på Vildmarkshotellet, med ett maxtak på 1 500 personer samtidigt i parken. När vi ser hur det fungerar med köbildning och distanshållning i parken, kan vi eventuellt fatta ett nytt beslut om att även öppna upp för övriga gäster som vill lösa dagbiljett.

Vildmarkshotellet på Kolmården omfattas inte heller av förbudet och håller fortsatt öppet med skärpta hygienrutiner både vad gäller städ, mathantering och servering.

 

DETTA GÄLLER VID EN OMSORGSFULL ÖPPNING AV KOLMÅRDEN

 • Kolmården öppnar på helgerna mellan kl. 10.00-16.00 den 10 april-10 maj. Till en början är det endast öppet för årskortsinnehavare och hotellgäster med ett maxtak på 1 500 personer i parken samtidigt. När vi ser hur det fungerar med köbildning och distanshållning kan vi komma att öppna för övriga gäster.
 • Biljetter måste bokas i förväg online och man kan välja mellan tre ankomsttider (kl. 10.00, kl. 10.30 eller kl. 11.00) för att minimera köer i entréerna.
 • Djurparken – hela djurparken är öppen med fler än 60 arter på en utomhusyta stor som ungefär 214 fotbollsplaner (150 hektar).
 • Bamses Värld – området är öppet med servering och butik, men åkattraktionerna är stängda då tivoliområdet omfattas av förbudet mot offentlig tillställning. Man kommer att kunna träffa Bamse och hans vänner, men Farmor följer råden och håller sig hemma. Bamseföreställningen är inställd.
 • Marine World – åkattraktionerna är stängda då tivoliområdet omfattas av förbudet mot offentlig tillställning.
 • Delfinariet är stängt och föreställningen Hope är inställd tillsvidare (för att minimera folksamlingar).
 • Wings – Rovfågelvisningen är stängd tillsvidare (för att minimera folksamlingar), istället finns extra personal som informerar om rovfåglarna för gäster som vill veta mer.
 • Seals – Sälvisningen är stängd tillsvidare (för att minimera folksamlingar), istället finns extra personal som informerar om sälarna för gäster som vill veta mer.
 • Djurstallarna hålls stängda (för att minimera folksamlingar i inomhusområden).
 • Wildfire – en av världens bästa berg- och dalbanor är öppen, med begränsningen på 50 personer inom attraktionsområdet samtidigt och distanshållning i kön.
 • Safaribanan är öppen som vanligt, med distanshållning i kön.
 • Distansmarkörer finns klistrade på marken vid varje kötillfälle (exempelvis matkiosker).
 • Utökade städrutiner har införts i hela parken.
 • Gäster ombedes stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom, så även personal.

 

Text: Kolmården
Bild: Vildmarkshotellet. Foto; Beatrice Graalheim/Kolmården

 

Information angående coronaviruset
Här har man samlat de vanligaste frågorna rörande Kolmården och den nuvarande situationen med coronaviruset. Kolmården följer både utvecklingen och regeringen och myndigheters beslut och rekommendationer.

OM Destination Kolmården
Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. En av de bärande idéerna på Kolmården är att vara en upplevelsepark med en mängd upplevelser för en bred målgrupp. På Kolmården står djuren i centrum i syfte att öka engagemang och kännedom om djurens liv och förutsättningar. Kolmården stödjer även projekt för utrotningshotade djur, bedriver egen forskning och är en utbildningsresurs för Sveriges skolor.
Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Hotellet har 213 rum, en restaurang, bad-, spa- & relaxavdelning, konferensavdelning, nattklubb samt en barnavdelning med lekrum. Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.