Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

​Fokus på vilda bin i årets naturvandringar

Brist på mat och boplatser är den stora orsaken till att bin och andra pollinerande insekter minskar i antal. Vi kan alla dra vårt strå till stacken genom att gynna blommande växter och skapa boplatser. Programmet Naturupplevelser i Halmstad sätter i år lite extra fokus på våra vilda bin.

De högt skattade guidade naturvandringarna bjuder varje år på härliga upplevelser av artrikedom och biologisk mångfald runtom i Halmstads kommun. Oavsett om man är barn eller vuxen, gillar blommor, bin, småkryp eller fladdermöss finns det något för de flesta i årets program.

Den botaniskt intresserade kan dra på stövlarna och spana efter myrliljor den 19 juli. Denna våtmarksväxt finns bland annat i Långhultamyrens naturreservat i Simlångsdalen. För den som gillar fåglar finns flera tillfällen till att lära sig mer om bland annat havsnära fåglar som måsar, trutar och vadare i såväl Påarp som Haverdal. Det finns också natur i stadsnära miljöer som är väl värda besök, som Aleskogen. Där leder naturguiden HG Karlsson besökarna genom Halmstads nya naturreservat. (26 maj).

Många arter av vildbin i Halland är rödlistade, vilket innebär att de löper risk att dö ut, på kort eller lång sikt. Biexperten Krister Larsson har inventerat vilda bin på flera platser i länet. Den 10 maj delar han med sig av sina kunskaper om hur de vilda bina i Halland mår och lever.

Programmet Naturupplevelser i Halmstad 2020 bjuder på ett 40-tal vandringar som sträcker sig från april till oktober. Alla vandringarna har kunniga ciceroner från lokala föreningar med stora kunskaper om växt- och djurriket.

Hela programmet finns på Halmstads kommuns webbplats HÄR

En tryckt folder som innehåller det mesta från årets program finns den att hämta på: Halmstad Tourist Center (Turistbyrån), kommunens bibliotek och Rådhuset vid Stora torg.

I dagsläget kommer alla vandringar i programmet att hållas som planerats. Det kan komma förändringar utifrån beslut och rekommendationer från myndigheter utifrån det rådande coronaläget. Vid samtliga vandringar kommer Folkhälsomyndighetens råd angående exempelvis hålla avstånd att följas.

Ett samarbete med föreningslivet
Naturupplevelser i Halmstad är ett samarbete mellan Halmstads kommun, Länsstyrelsen i Halland, Västkuststiftelsen, Studiefrämjandet och lokala föreningar som ägnar sig åt verksamheter i och för naturen.

Arrangörer av 2020 års aktiviteter är:
Fylleåns Vattenråd, Friluftsfrämjandet, Hallands Botaniska Förening, Halmstads kommun, Hallands konstmuseum, Halmstads Naturskyddsförening, Halmstads Ornitologiska Förening, HK Vandraren, Länsstyrelsen Hallands län, Naturrum Getterön, Simlångsdalens Naturvårdsförening, Skogsstyrelsen, STF Södra Halland, Synskadades riksförbund och Studiefrämjandet.