Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Villshärad, Halland

Villshärad ligger cirka 10 km VNV om Halmstad, i södra änden av en nära 4 km lång sandstrand som i norr slutar i Haverdal. Bebyggelsen avgränsas i norr av Haverdals naturreservat och i väster av den mellan tätorten och havet placerade Vilshärads golfbana, en korthålsbana med nio hål. Österut finns jordbruksmark och i söder ligger Ringenäs skjutfält. I söder ligger Skälviks naturhamn. Nära orten finns Vilshärads naturreservat.
KÄLLA; Wikipedia

Foto; Patrik Leonardsson, som själv beskriver bilden så här;
”Bilden är från en märklig majkväll 2009 i Villshärad. Det var en lugn ljummen kväll och havet låg som en spegel. Plötsligt började märkliga molnformationer visa sig i horisonten. Som efter ca en halvtimme utvecklade sig till denna minst sagt säregna naturscen som jag aldrig tidigare eller efter detta skådat. Detta är en kallfront med åska som dessutom orsakade ett så kallat sjösprång. Det vill säga havet stiger på grund av stora skillnader i lufttryck. I detta fallet 2-3 decimeter på endast femton minuter. Det lätt som om bäckar porlade överallt bland stenarna och fiskarna med vadarbyxor kom snabbt i land då det troligen kändes otäckt. Det kusliga var det att havet fortfarande låg som en spegel trots denna oro och domedagskänsla på molnen ovanför. Men man kan se att havet är oroligare längre ut då det ser ut som ett markant streck i horisonten. Helt klart den häftigaste och märkligaste vädersituation jag upplevt.”
Klicka på bilden för större format!


OM Patrik
 I över 25 år har Naturfotografen Patrik Leonardsson vandrat med kameran i sitt älskade Halland. Motiven hämtar han ofta från Hallands variationsrika landskap, från de vida kust och slättvyerna till inlandets trolska skogar. Han har också gett ut flera fotoböcker. Just nu har han en utställningen som pågår tills vidare på Heagård i Halmstad

Patrik har en egen hemsida och finns förstås på Facebook och Instagram