Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sveriges största rörelsefest för barn – stödjer barn på flykt!

För många skolor är Skoljoggen en kickstart på ett nytt läsår som skapar gemenskap och rörelseglädje för både gamla och nya elever. 16 september arrangerar Skolidrottsförbundet Skoljoggen för 38:e gången och efter en ovanlig och orolig vår och sommar är det inte bara Sveriges största rörelsefest utan även en manifestation för barn och ungas livsglädje och gemenskap.

Bilden ovan; Foto av Alex Hinchcliffe, från en Clowner utan Gränser-föreställning i ett flyktingläger i Jordanien

– ”Gemenskap och rörelse är viktigt för barn och unga, det gäller oavsett om samhället hanterar en pandemi eller inte. Att samla till en rörelsefest utomhus där barn och unga får känna glädje och gemenskap är extra viktigt just i år”, säger Mire Åsell, generalsekreterare för Skolidrottsförbundet.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in av elever, skolpersonal och föräldrar till Clowner utan Gränser. De senaste åren har 1 988 309 kr samlats in till Clowner utan Gränsers arbete. De möter dagligen barn som är märkta av krigets fasor, naturkatastrofer och andra kriser, allt för att skapa skratt, livsglädje och hopp om en bättre framtid. Covid-19 slår hårt mot hela samhällen, mot alla människor, men som vanligt är det de redan utsatta som drabbas värst. I flyktingläger finns inte tillgång till rent vatten, att tvätta händerna är en lyx och omöjlighet. Därför kommer insamlingen 2020 dediceras till barn på flykt och för att göra Clowner utan Gränsers livsviktiga arbete för dessa barn möjligt.

– ”I kriser är solidaritet och hopp bland det viktigaste vi har. Clowner utan Gränser är oerhört tacksamma för Skolidrottsförbundets initiativ till Springslanten och vi hoppas att många barn och vuxna i Sverige engagerar sig för andra barn i världen, barn på flykt som nu behöver oss mer än någonsin”, säger Louise Frisk, generalsekreterare för Clowner utan Gränser.

Begränsningarna som följer av coronapandemin gör det extra svårt för barn att få tillgång till både rörelseglädje och livskvalité, särskilt för barn på flykt. Därför arbetar vi för att Skoljoggen och Springslanten 2020 blir av som planerat. Skolidrottsförbundet hoppas att årets Skoljoggen är viktigare än någonsin för Sveriges skolor och uppmanar dig som kan att redan nu stödja Clowner utan Gränsers viktiga arbete för barn på flykt.

Resurslänkar
Information om Skoljoggen
Samla in pengar till Springslanten

OM Clowner utan Gränser

Skratt förändrar liv! Clowner utan Gränser arbetar för att med föreställningar och workshops sprida hopp och glädje till barn i krisdrabbade områden. I Sverige arbetar clownerna med att sprida kunskap om och engagemang för barns rättigheter samt möter barn som kommit på flykt till Sverige och önskar dem varmt välkomna hit genom skratt och lek. Organisationen grundades 1996 i Sverige, är medlemmar i Frii, samt granskas av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att insamlade medel hanteras korrekt.