Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Upptäck Sveriges gröna kulturskatt i sommar!

35 av Sveriges främsta parker går nu samman i nätverket Swedish Gardens för att hjälpa alla som ska turista hemma i sommar. En ny gemensam plattform visar vägen till våra gröna kulturskatter.

Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. Någon kan finnas inom joggingavstånd där du bor. Men när vi kan börja röra oss friare igen, finns det parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria.

Parker behöver vi. Ett ”vi” som omfattar barn, småfåglar, humlor, pensionärer, rödlistade skalbaggar, gräsänder, joggare, singeldejtare, fjärilar – ja alla som andas och lever. Här kan suset i trädkronorna och en revirhävdande rödhake överrösta trafikbruset utanför. Här kan man ta djupa andetag i luft som de facto är renare. Och vad skönheten hos en nyutslagen ros gör för själen, det kan vi kanske inte sätta ord på, men väl låta oss uppfyllas av.

Norrvikens trädgårdar i Båstad är en av Swedish Gardens 35 medlemsparker. Rudolf Abelins livsverk är berömt för sina trädgårdar i olika stilar, skapade i början av 1900-talet. 
Foto: Norrvikens trädgårdar

De flesta har en relation till minst en park i sin närhet. Men nu, när vi söker nya sätt att berika vår fritid utan att skada naturen och klimatet, då kan vi välja parkerna som det nya besöksmålet.

Man behöver inte flyga till Japan – i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad anlade Rudolf Abelin sin Japanska trädgård, som är ännu vackrare nu när den mognat än när den anlades för över hundra år sedan. I Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg tar man tillvara på Skånes hotade biologiska mångfald: alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd. På Tjolöholm träder du in i en sagolik Downton Abbey-värld, och kan ändå passa på att bada vid halländska kobbar.

35 svenska parker: ingen är den andra lik. Från norr till söder, från den kungliga slottsträdgården till den naturnära fjällträdgården och alla individualistiska tolkningar av trädgårdskultur däremellan.

Körsbärsträden blommar i Japandalen, Göteborgs botaniska trädgård

Upptäck Sveriges främsta parker och trädgårdar på Swedish Gardens nya hemsida. Och lär dig hur du hittar dem, för de är det finaste gröna kulturarv vi har.

Varmt välkomna att besöka www.swedishgardens.se

 

OM Tjolöholms Slott, kansli för Swedish Gardens

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare. Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.
Läs mer på tjoloholm.se