Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Här är guiden till sommarens kulturbesöksmål i Dalarna!

Drömmer du om kultur, konst och nya intryck i sommar? Med Taste of Dalarna, Kulturresan och Dalarna Art Trail kan du enkelt planera din tur till Dalarnas kulturskatter.

– ”Botanisera bland besöksmålen och sätt samman din egen kulturresa, från kulturhistoriska klassiker, via småskaliga matproducenter till gallerier med modernare uttryck. Planera redan nu så är du redo när läget väl tillåter resande igen”, säger Jonna Fischer Matz på Visit Dalarna.

Bilden; Kloster, Taste of Dalarna. Foto: PatrikPersson/Visit Dalarna

Tillbringa sommaren i ett av Sveriges mest kulturrika landskap och upptäck konst, historia och unika miljöer. Guiderna Taste of Dalarna, Kulturresan och Dalarna Art Trail hjälper dig att hitta de kulturella guldkornen.

Ett urval av kända besöksmål

En dagsutflykt till Falu Gruva och dess omnejd är såklart ett måste under besöket i Dalarna, men det finns en mängd andra sevärdheter som väntar.

Genom Kulturresan får du bland annat bekanta dig med några av våra mest älskade konstnärshem. Besök Carl Larsson-gården eller lär känna Anders Zorn genom hans gård och verk. Eller vad sägs om ett besök till Verket & Avesta art – den gamla järnbrukshyttan där idag modern konst och magisk historia möts?

– ”Redan 17 maj slår Verket upp portarna till Avesta Art. Utställningen Aquanauts: The exhibition berättar historien om den fantasieggande expeditionen till Siljansringen 1897 och alla fynd som gjordes på platsen”, berättar Jonna.

Kulturbesöksmålen vidtar åtgärder för att öka din trygghet, så som Hildasholm i Leksand, familjen Munthes välbevarade sommarhem, som anpassar sina visningar för att se till att besökare inte behöver trängas.

– ”På Munthes Hildasholm satsas det extra på trädgårdsvisningar och möjligheten att handla fika i korg att bära med sig ut i de vackra omgivningarna kommer att erbjudas i sommar”, berättar Jonna.

Kulturresan är en guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt omkring i Dalarna. Med ”Kulturpasset” erbjuds förmånliga erbjudanden att ta del av under rundresan.

Läs mer om Kulturresans besöksmål här!

Smaka på Dalarna

Nätverket Taste of Dalarna är ett urval av lokala restauranger, gårdsbutiker, caféer, hantverksbryggerier och producenter som sätter de lokala smakupplevelserna i fokus. Via guiden hittar du 27 goda förslag på stopp för din matresa.

– ”Dofta, provsmaka och utforska Dalarna med dina sinnen. Med hjälp av Taste of Dalarna kan du enkelt addera smakupplevelser under resan genom landskapet”, säger Jonna.

Passa till exempel på att tillaga din lunch ute i det gröna vid Klosteråns dalgång i södra Dalarna, på egen hand med utvalda lokala ingredienser eller med hjälp av kocken och matkreatören Görgen Tidén.

Hitta till Dalarnas lokala smakupplevelser

Konst som passar alla

Det vackra sommardalarna bjuder även i år på ett rikt och imponerande konstutbud, och Dalarna Art Trail är en guide till såväl små gallerier med stora ambitioner som konsthallar i storformat.

Unna dig själv nya intryck med mode, textilier, magiska kreationer och skulpturer. Ernst Billgren, Erika Nordqvist och Lars Nilsson är några av sommarens utställare. Magasinet i Falun visar designern Bea Szenfelds banbrytande kreationer som burits av artister som Lady Gaga, Björk och Laleh.

Mer om Dalarna Art Trail 

Oavsett om du är intresserad av lokala smaker, konsthistoria eller unika miljöer så har Dalarna någonting för dig.

Läs mer om Kulturutbudet i Dalarna