Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Morakniv – svensk hantverkstradition sedan 1891

Morakniv har varit en del av svensk hantverkstradition sedan 1891. I mer än 125 år har de tillverkat knivar för människor. För hantverkare, hemmakockar, scouter, naturälskare och yrkesproffs. I deras breda sortiment finns en kniv för alla tillfällen. Dagens Morakniv tillverkas på samma plats som för över hundra år sedan. Här finns inte enbart generationer av hantverkskunskap. Deras världsledande moderna teknik gör att produktionen hela ligger i framkant och driver utvecklingen framåt. Sortimentet spänner från de klassiska slöjdknivarna till hantverks- och outdoorknivar. Gemensamt för alla våra knivar den höga kvalitén och skärpan som varar länge – och förstås att de är tillverkade just i Mora.

Morakniv har en fin concept butik på gågatan i Mora och en webbutik som du hittar HÄR

Priser/utmärkelser
– Kunglig Hovleverantör
– Scandinavian Outdoor Award
– Årets Varumärke
– Årets Företag

Här nedan ett par exempel på deras stora sortiment av bra knivar av finaste kvalité!

Eldris – Morakniv´s minsta nyhet någonsin ( Bilden ovan, klicka för större format!)
Bladet är 2 mm tjockt och 59 mm långt – eller i det här fallet kort. Det innebär att kniven är enkel och smidig att förvara i fickan eller ryggsäcken, samtidigt som du har alla fördelar i styrka och säkerhet som kommer med det fasta bladet.

Flytande Kniv
Kniven som flyter med hjälp av sitt naturliga korkhandtag väger endast 49 gram och har ett 1,4 mm tunt blad av rostfritt stål. Den limegröna färgen är väl synlig i vatten vilket gör att du enkelt kan lokalisera och plocka upp din kniv. Tack vare knivslidans bältes-clip fäster du den enkelt i bältet eller på flytvästen. Knivslidan kan även fästas vid dina arbetskläders verktygsknappar och knivslidans knapp ger dessutom möjlighet att fästa ytterligare knivar ur vårt hantverkssortiment vid varandra, så att du fritt kan kombinera ihop de knivar som passar just dig bäst.

Morakniv-klassiker
Sedan 1891 har vi hunnit med en hel del och genom åren har en hel del Morakniv-klassiker både kommit och gått. Den kanske mest karaktäristiska modellen är Classic – den traditionella modellen med spolformat rött träskaft och blad av kolstål.

Morakniv har även hunnit med att ta fram både en och annan friluftskniv som ligger utomhusentusiaster i allmänhet och jägare i synnerhet varmt om hjärtat. Här är modeller som Lapplander och Mora 2000 framträdande modeller med närmast ikonisk status. Det är många modeller som vandrat genom fabriken och vidare ut till byggen, ryggsäckar och kökslådor runt om i världen. Vissa varianter har gjort ett mer bestående intryck och blivit dessa riktiga Morakniv klassiker – symboler för Morakniv, för Mora och till och med för Sverige.

Companion Black Blade – En del av dig och ditt äventyr! (Bilden överst, klicka för större format!)
ED-beläggningen är cirka 20μm tjock och när kniven används kommer den primära eggen att skrapas av, varvid kniven uppnår maximal skärpa. Det mönstrade friktionsgreppet gör kniven säker att hantera och den svarta knivslidan har ett praktiskt bältesclip, för att du ska kunna fästa den på ryggsäcken eller i bältet. Kniven är inte ryggslipad och fungerar därför inte med tändstål – kolla då in någon av våra Bushcraft-modeller istället.

Bushcraft Black/Tactical/Survival

När Morakniv utvecklat sina bushcraftknivar har de – precis som namnet antyder – tagit vara på de grundläggande tankarna inom just bushcraft. Det handlar om att lära känna naturen, om att ha de kunskaper som krävs för att vara och klara sig där. Det kan handla om att veta vilka växter som går att äta, hur du gör upp eld eller hur du hanterar kniven och yxan. Resultatet syns i de olika modeller av bushcraftknivar som blivit uppskattade av utomhusentusiaster världen över. Det handlar om knivar med robusta blad som klarar att spänta veden och tända elden. Vissa av modellerna, som Bushcraft Survival, har både tändstål och bryne integrerade i fodralet för att du verkligen ska ha allt du behöver på ett ställe. Morakniv har även utvecklat knivar i olika färger, alltifrån klassiskt svarta till fluorescerande orange för hög synlighet eller gröna för en mer diskret look. Vilken bushcraftkniv är din favorit?

OM Morakniv
I Mora finns en lång tradition av knivmakeri. I över 400 år har man skapat vassa knivar till resten av världen. Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.
I början tillverkade Frost-Erik endast knivar för fabrikens interna bruk, men produktionen skulle snart komma att växa. Morakniv som begrepp var välkänt i Sverige redan i slutet av 1800-talet, just på grund av bygdens långa tradition av tillverkning. Knivarna från Mora hade sedan spridits till användare ute i landet genom gårdsfarihandlare eller genom byteshandel. I och med att fabriken grundas kan produktionen växa och allt fler knivar kan skickas ut i såväl Sverige som världen.
Läs mer här om historien och utvecklingen genom åren av Morakniv!