Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Icehotel i samarbete med Stordalens Nordic Hotels & Resorts!

Icehotel går nu in som medlemshotell i hotellgruppen Nordic Hotels & Resorts, som samlar utvalda prestigehotell runt om i Norden. Sedan tidigare har NHR 38 fristående hotell i sin portfölj och den iskalla och världsberömda destinationen 16 mil norr om Polcirkeln är alltså det senaste tillskottet.

– ”Jag älskar allt det som Icehotel står för. Det är den mest extrema typen av entreprenörskap. De har lyckats med konststycket att förverkliga en för många galen och hopplös idé. Yngve och gänget har varit pionjärer på så många olika vis som inte bara skapat arbetstillfällen utan också blivit ett av norra Europas mest intressanta resmål. Jag är oerhört glad över det nära samarbete vi nu går in i. Gemensamt ska vi arbeta för att fler upptäcker Jukkasjärvi och hotellet”, säger Nordic Hotels & Resorts grundare Petter Stordalen.

Enligt devisen ”gräv där du står – det mesta är ogjort” startade entreprenören Yngve Bergqvist världens första och största Icehotel 1989. 30 år senare lockar hotellet cirka 70 000 besökare varje år från hela världen – året runt.
-”Under de första 30 åren har vårt genomslag i världen varit väldigt stort och vi har kommit att bli en symbol för Sverige i många sammanhang. Nu ser vi fram emot att fler nordiska och svenska besökare får uppleva det arktiska ljuset och den kristallklara isen. Och konstverken förstås”, säger Yngve Bergqvist, Icehotels grundare.

2016 öppnades Icehotel 365, en åretrunt-öppen del av Icehotel med Icebar by Icehotel Jukkasjärvi och 18 rum av is och snö varav nio är deluxesviter med privat, uppvärmt, relaxrum med bastu och badkar eller dusch och andra nödvändiga faciliteter i anslutning till rummet. Icehotel 365 drivs med hjälp av 800 kvm solpaneler som är installerade på taket.

I samband med öppningen togs också ett avstamp att stärka positionen på den nordiska marknaden året runt och diskussionerna med Nordic Hotels & Resorts startade strax därefter.

– ”Vi ser Nordic Hotels & Resorts som en stark partner att utvecklas med på den nordiska marknaden och detta samarbete är en viktig milstolpe för oss som vi är väldigt glada och stolta över”, säger Icehotels VD Malin Franck.

Kontakten mellan de två aktörerna är inte helt nytt. Redan 2002 inleddes ett samarbete då världens första permanenta isbar öppnade på Hotel C i Stockholm. Sedan dess har den uppbyggda 40 ton tunga Icebar varit en av Stockholms mest populära barer för besökande.
– ”Det här är en naturlig fortsättning på vårt samarbete och jag gillar tanken att Icebar Stockholm är en appetizer och att man sedan frestas vidare till ursprunget i Jukkasjärvi”, säger Stordalen.

Som medlemshotell i Nordic Hotels & Resorts behåller hotellet sitt varumärke och koncept. Icehotel kommer även i fortsättningen vara ett fullt fristående, entreprenörsdrivet hotell med konsten, kreativiteten och gästerna i fokus – och nu med fördelen att ingå i ett större sammanhang.

Icehotel blir nu en del av en hotellgrupp med några av Nordens mest uppskattade och prisbelönta hotell som Copperhill Mountain Lodge, Yasuragi, At Six, Hotel Kämp, The Thief och Villa Copenhagen. Hotellet ansluts nu också till lojalitetklubben Nordic Choice Club som ger medlemmarna erbjudanden och rabatter på över 200 hotell i Norden.

OM ICEHOTEL JUKKASJÄRVI

Varma rum: 44
Varma stugor: 28
Året runt öppna konstsviter av is: 18 (minus 5 grader Celsius)
Vinteröppna konstsviter av is: 32 (minus 5 grader Celsius)
Handikappanpassade konstsviter av is: 1 (minus 5 grader Celsius)
Mötesrum: 3
Bröllopssal (mitten av dec-mitten av april): 1
Isbar: 1
Bar: 1
Restaurang (mitten av april-mitten av dec): 1
Restaurang (mitten av dec-mitten av april): 3
Shop: 1
Bastu: 2
Vildmarkscamp: 3

BAKGRUND
Icehotel i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.
Läs mer här om ICEHOTEL!

KUL FAKTA

10 SEKUNDER – Den totala mängden is som används för att skapa vinterdelen av hotellet motsvarar tio sekunders vattenflöde i Torne älv.

1 000 ISKRISTALLER – De ikoniska kristallkronorna bär 1 000 iskristaller som skulpteras för hand.

110 MILJONER ISGLASSAR – Det huvudsakliga byggmaterialet är “snis” (en mix av snö och is). 30 000 kubikmeter – eller motsvarande 110 miljoner isglassar – används för att göra golv, tak och väggar till hotellet.

ICEHOTEL MEST GOOGLAT – Icehotel var 2016 Sveriges mest googlade turistdestination av personer utanför Sverige


OM Nordic Hotels & Resorts

Nordic Hotels & Resorts samlar unika varumärken under ett paraply. Vi är totalt 38 drifts- och medlemsägda hotell, och en restaurang, och vi fortsätter att växa. Gemensamt för alla våra hotell är att vi erbjuder gäster nya, extraordinära hotellupplevelser.
Läs mer här om Nordic Hotels & Resorts