Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Rhododendron i full prakt!

Blomningen av Sofieros rhododendron är en absolut höjdpunkt varje säsong. Från mitten av maj till mitten av juni blommar över 10 000 buskar i parken.

Har du längtat efter att uppleva Sofieros rhododendronprakt är det hög tid att besöka oss de kommande dagarna. Blommorna har slagit ut och i både norra och södra ravinen i en härlig färgexplosion – ljusrosa, rött, guld och vitt. Från terasstrapporna bakom slottet har du en vacker utsikt över ravinen och sundet. Missa inte att gå en tur i vår rhododendronslinga för att uppleva alla buskar på nära håll.

FÖLJ MED UT I PARKEN HEMIFRÅN
Mitt under den vackraste rhododendronblomning bjuder vi på korta avsnitt om just rhododendron med vår kunniga personal. Du får ta del av historia, intressanta anekdoter och samtidigt få värdefulla tips om du vill odla själv.
Läs mer HÄR!

HUR BÖRJADE ALLT?
Det var kronprinsessan Margareta, bördig från trädgårdsnationen Storbritannien, som insåg att de båda ravinerna på Sofiero var idealiska växtplatser för just rhododendron. De allra första rhododendronbuskarna planterades av henne på Sofiero för över 100 år sedan. Vid ett besök i sitt barndomshem Bagshot Park 1907, tog hon med sig en planta till Sofiero. Det var en Rh. Catawbiense och hon planterade den där de båda ravinerna möts, vid den så kallade Teplatsen. Där står den än idag och blommar vackert med stora lila blommor varje år.

GUSTAV VI ADOLF´S RHODODENDRONSAMLING
Det var sedan kung Gustav VI Adolf som i början av 1930-talet började bygga upp den samling vi idag kan njuta av och som räknas som en av de finaste i Europa. På Sofiero växer nu över 10.000 rhododendron av ca 450 arter och hybrider. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. Sedan Gustav VI Adolfs bortgång 1973 har samlingen utökats och utvecklats och nya planteringar har tillkommit.

RHODODENDRONBLOMNINGEN FRÅN OVAN
Över den norra ravinen sträcker sig Sofias bro med sin unika utsikt över rhododendronsamlingen. Bron invigdes den 14 april 2018 och erbjuder en möjlighet för alla besökare att få ett helt nytt perspektiv på Sofieros berömda rhododendronsamling, helt unik i sitt slag.

SÅ HANTERAR SOFIERO CORONA
Sofiero har öppet dagligen kl 10-18. Med anledning av covid-19 anpassar vi verksamheten och har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa en trygg miljö och förhindra smittspridning. Vi följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut.
Läs mer på vår webbplats


OM Sofiero slott och slottsträdgård
Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.
Läs mer på sofiero.se