Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

GLÄDJEBESKED ÖPPNAR FÖR RESANDE TILL JÄMTLAND HÄRJEDALEN SOMMAREN 2020!

Regeringens meddelade om att upphäva den tidigare 2-timmarsregeln för resande inom Sverige innebär att de svenskar som planerat att besöka Jämtland Härjedalen kan göra verklighet av sina planer i sommar. Vid en undersökning under maj månad uppger 4% av de tillfrågade att de planerar en resa och hela 9 av 10 har en dröm om att någon gång besöka Jämtland Härjedalen.

4% HAR BESTÄMT SIG FÖR ATT RESA TILL JÄMTLAND HÄRJEDALEN I SOMMAR
Av de tillfrågade har 4% bestämt sig för en resa till Jämtland Härjedalen. 19% har Jämtland Härjedalen som ett tänkbart alternativ för en resa i sommar och 22% kan eventuellt tänka sig att resa till Jämtland Härjedalen i sommar. 42% vill inte alls resa till Jämtland Härjedalen och 13% vet inte. Innan Corona-pandemin hade 41% av de tillfrågade planer kring att resa inom Sverige i sommar. Idag säger 22% att de fortsatt har en sådan plan. 39% hade tänkt resa till utlandet och av dem är det idag 4% som fortsatt planerar en utlandsresa. Bland 40% råder en stor osäkerhet kring eventuella resor i sommar. 17% hade inte tänkt resa ens innan Corona-pandemin var ett faktum och idag har den mängden ökat till 28%.

9 AV 10 KAN TÄNKA SIG ATT NÅGON GÅNG BESÖKA JÄMTLAND HÄRJEDALEN
Listan över tänkbara resmål i regionen toppas av Östersund/Frösön och Åre/Duved, därefter kommer Funäsfjällen, Vemdalen, Västjämtland och därefter Strömsund.

”Regeringens besked innebär en stor lättnad för besöksnäringen. Bedömningen att det går att resa på ett säkert sätt är ett steg mot en normalisering som är väldigt välkommen för Jämtland Härjedalen, som tillsammans med Gotland, är de regioner där besöksnäringen är mest betydelsefull jämfört med befolkningsunderlaget i Sverige.” säger Mats Forslund, VD Jämtland Härjedalen Turism.

Vidare gav undersökningen värdefulla insikter om hur svenskar ser på resande till Jämtland Härjedalen:

SPONTANA ASSOCIATIONER MED JÄMTLAND HÄRJEDALEN
Många av svaren är som man kan anta, kopplade till skidåkning, vinter och vintersport samt friluftsaktiviteter. Östersund och Åre förekommer som ortnamn. Östersund som centralorten mitt i Sverige och Åre som Sveriges alpina centrum, där framförallt Åre utifrån storleken får extremt mycket publicitet och uppmärksamhet i media.

EN POSITIV BILD AV REGIONEN
Respondenterna har kunnat värdera olika påståenden om Jämtland Härjedalen och rankar då ren/oförstörd miljö och vacker natur högst. Därefter en sund och aktiv livsstil och att det finns mycket attraktivt att se, uppleva och göra framförallt vintertid. Befolkningens öppenhet och gästvänlighet rankas också högt.

DEN KLASSISKA RUNDRESAN ÄR FORTSATT ÖVERST PÅ ÖNSKELISTAN SOMMARTID
Närmare 9 av 10 kan tänka sig att besöka regionen sommartid. Listan toppas av Östersund, Åre, Funäsfjällen, Vemdalen, Västjämtland och Strömsund. Även om vi ser att det destinationsspecifika resandet ökar under sommaren så är det fortsatt en klassisk rundresa i regionen som hamnar högst på önskelistan. Därefter följer vandring, besöka attraktioner, matupplevelser och fiske.

OM UNDERSÖKNINGEN
Under maj 2020 svarade drygt 1100 slumpmässigt utvalda svenskar (18-74 år) via en webbenkät på frågor om vilken bild/uppfattning de har om Jämtland Härjedalen. Boende i Jämtlands län ingår inte i målgruppen. Jämtland Härjedalen Turism har upphandlat undersökningen av Nordanalys, Östersund.

Text: Anne Adsten, JHT
Fjällvandring i Jämtland Härjedalen. Foto: Niclas Vestefjell