Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Gunnebo erbjuder coronapermitterade volontärjobb!

Under handledning av Gunnebos trädgårdsmästare får volontärerna hjälpa till med arbete i trädgårdarna och i kulturlandskapet på 1700-talsanläggningen.
Foto/Källa; Kajsa Sjölander – Klicka för större format!

Nyhet från park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens

Hansi Rosenthal är kemist och vill sadla om till trädgårdsmästare, Klara Kållberg nyutexaminerad landskapsarkitekt på jakt efter arbete. Under våren har de varit en del av Gunnebos lyckade satsning för coronapermitterade och arbetslösa.

Social och ekologisk hållbarhet är något som genomsyrar verksamheten hos Swedish Gardens medlem Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal. När permitteringarna duggade tätt tidigare i år föddes idén om hur Gunnebo kunde bidra i coronakrisen. Sedan i början av maj har 14 permitterade och arbetslösa personer erbjudits volontärarbete i trädgården och i restaurangen.

Emma Naqvi är trädgårdsterapeut på Gunnebo och samordnar den nya frivilligverksamheten. Hon berättar att tanken är att använda Gunnebo på så många sätt som möjligt, för samhällets bästa.

–” Under våren har vi haft mycket frånvaro bland personalen och volontärernas bidrag har verkligen varit en stor bonus”, säger hon.

Början på nytt kapitel

En av de nya frivilliga är Hansi Rosenthal som sedan i början av maj arbetat på Gunnebo fem timmar, två dagar i veckan.

– ”Jag kan numera titulera mig som expert på att kratta grusgångar och finklippa gräskanter, men sysslorna är väldigt varierande. Vi gör allt från att röja sly till att hämta störar i skogen och rensa ogräs i köksträdgården”.

Efter 20 år som kemist inom pappersmassaindustrin vill han sadla om.

– ”När detta dök upp blev jag väldigt glad eftersom jag har sökt trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo till hösten. Jag hade ett vikariat som gick ut tidigare i år och är tillfälligt arbetslös”.

Hansis volontärkollega Klara Kållberg är också inne på park- och trädgårdsspåret. Som nyutexaminerad landskapsarkitekt drömmer hon om att rita stadsparker.

– ”För mig har detta varit toppen. Jag söker jobb så det är skönt att komma ut, roligt att träffa nya människor och att få lära mig mer om Gunnebos trädgård”, säger hon.

Fortsättning

Just idag handleds volontärerna av Lotta Ekroth som arbetar som trädgårdsmästare på Gunnebo.

Gunnebos trädgårdsmästare Lotta Ekroth (på stegen) handleder volontärerna Hansi Rosenthal och Klara Kållberg.
Foto/Källa; Kajsa Sjölander

– ”Det är lite av en skolträdgård där vi fokuserar på gamla metoder. Att gå tillbaka till det hållbara kräver lite mer omtanke och tid, så det är alltid bra med extra händer. Sen är det väldigt roligt att arbeta några stycken tillsammans. Jag läste själv utbildningen och gjorde min praktik här”, berättar Lotta Ekroth.

Volontärprojektet på Gunnebo kommer inledningsvis pågå under tre månader, men samordnaren Emma Naqvi är inte främmande för en fortsättning.

– ”Vi kan definitivt tänka oss att bygga vidare på detta längre fram”, säger hon.

Text; Kajsa Sjölander
Bilder; Kajsa Sjölander

 

Om Swedish Gardens

Tjolöholms slott är kansli för nätverket Swedish Gardens som består av 35 av Sveriges främsta besöksträdgårdar. Swedish Gardens grundades 2010 och verkar för att vårda, värna och utveckla det gröna kulturarvet samt främja Sveriges parker och trädgårdar som besöksmål.
Missa inte nätverkets hemsida: www.swedishgardens.se och följ oss gärna på Instagram!