Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Fjällripa på Stekenjokk

Fjällripa (Lagopus muta) är en hönsfågel som lever cirkumpolärt i karga arktiska och subarktiska områden, och det förekommer också ett antal isolerade bergspopulationer på sydligare breddgrader. Arten delas upp i 30 underarter varav ett fåtal högarktiska populationer är flyttfåglar. Fjällripan är till utseendet lik dalripan med stor rund kropp och ganska litet huvud.
KÄLLA; Wikipedia

Stekenjokk är ett område i Strömsunds kommun, Jämtlands län och Vilhelmina kommun, Västerbottens län, några kilometer från den norska gränsen. Området som benämns Stekenjokk avgränsas av Karitjärn vid Nedre Karitjärnen i söder och Saxån i norr. Ordet ”jokk” är samiska och betyder vattendrag. Stekenjokk når man via Vildmarksvägen, som är en av Sveriges högst belägna vägar. Högsta punkten efter vägsträckan ligger 876 m ö.h. Den asfalterade Vildmarksvägen ger möjlighet att direkt besöka kalfjällsområdet med bil.

Stekenjokk är en del av samernas renbetesområde under sommaren, och renar och renskötsel är en del av naturupplevelsen i området. Där finns även möjligheter till sommarskidåkning. Just söder om Stekenjokkplatån ligger Korallgrottan (Sveriges längsta grotta) som man kan besöka med guide. I Bjurälven, väster om Leipikvattnet dyker Expedition Bjurälven årligen ner i Sveriges längsta undervattensgrotta för att utforska den ytterligare.
KÄLLA; Wikipedia

Fjällripa i den sena kvällens ljus på Stekenjokk. Foto: Ewa Nilsson, Lappland Foto – Klicka för större format!
Tusen tack för din medverkan med denna vackra bild på Fjällripan, Ewa!

Se fler vackra bilder inom Sverige, från Ewa och andra duktiga fotografer i gruppen, Dagens Sverigebild, på Facebook