Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Upplev Halland till fots – här tio populära vandringsleder!

Häng med på en guide genom Hallands vandringsleder och hitta den led som passar dig bäst!

Slående vy från Virsehatt
Är du på jakt efter det perfekta utsiktsberget så är det hit du ska styra vandringskängorna. Med sina 70 meter över havet erbjuder Virsehatt fina vyer ut mot Halmstad, och med trappor hela vägen upp är det smidigt att ta sig till toppen. Leden fortsätter sen över och runt berget, som är beläget i Hallands allra första naturreservat. Vandringen tar dig genom vacker ek- och bokskog, en sträcka på cirka en kilometer. För den historieintresserade vandraren finns även lämningar efter en fornborg från järnåldern och för de yngre finns en spännande digital skattjakt.

Foto/Källa; Steven Erixon från Unsplash – Klicka för större format!

Havsutsikt från Smörkullen
Strax söder om Falkenberg hittar vi Smörkullen, ytterligare en led som tar dig till vackra vyer, men denna gång med utsikt över Kattegatt. Omgiven av omväxlande barr- och lövskog erbjuds tre, familjevänliga stigar för att ta dig till toppen. Packa picknickkorgen och njut av doften från vildkaprifolen. Smörkullen är lite av en mytomspunnen destination, då det på berget finns skålgropar, en typ av forntida hällristningar. Namnet Smörkullen kommer faktisk från dessa skålgropar då man tidigare trodde att människorna i bygden hade offrat fett i skålarna.

Bland ljunghedar och klapperstensfält på Näsbokrok
Precis utmed havet några kilometer utanför Åsa ligger naturreservatet Näsbokrok. Här har havets vindar format ett kargt och vackert landskap med vackra ljunghedar, klippor och klapperstensfält. Här finns också en härlig, lättvandrad slinga på 1,4 kilometer som passar bra för barnvagnar, rullstolar och rullatorer och där det finns flera rastplatser längs vägen. Vill man vandra mer fritt över klapperstensfälten, så finns det andra, lite tuffare stigar att välja bland.

Äventyrliga vandringsleder vid Galgberget
Endast tjugo minuters promenad från Halmstads centrum ligger det lilla berget Galgberget, perfekt för den som kanske vill kombinera flera aktiviteter på en dag. Här kryllar det av stigar och motionsslingor, i en grön oas av bok- och blandskog. Här finns även en hel del sevärdheter att utforska – ta ett stopp i friluftsmuseet Hallandsgården eller klättra upp i det tretton meter höga utsiktstornet. På nordöstra sidan av Galgberget ligger Landalasjön, en mysig liten sjö där lugnet gärna infinner sig. Både svårighetsgraden och längderna på slingorna vid Galgberget varierar, vilket gör det enkelt att anpassa utflykten. De tre huvudslingorna består av en slinga på fem kilometer, ”Hälsans stig” på fyra kilometer samt det upplysta elljusspåret på tre kilometer.

Populära Prins Bertils Stig
Välkommen att besöka en av Hallands populäraste vandringsleder, den omtalade Prins Bertils Stig. Leden sträcker sig ända från Christian IV gamla slott inne i Halmstads stadskärna, via Tylösands vackra sandstrand och vidare ut till Möllegårds grönskande alsumpskog. Under 18 kilometer får du uppleva vad som sägs vara Hallands vackraste led, där allt från klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar ingår. Det är en lättillgänglig vandring, enkel att navigera i med gott om vandringsstolpar, informationstavlor, toaletter, grillplatser och bänkar att pausa på. Packa matsäcken, på med bekväma skor och ge dig ut på den kungliga leden!

Vackra sanddynor vid Haverdals Naturreservat
I Haverdals naturreservat finns ett flertal leder som tar dig genom mäktig tallskog och höga sanddynor. Området ligger vid havet i Harplingebukten. Startar du på parkeringen vid Lynga och vandrar vidare ner mot havet, får du uppleva flera olika grönskande naturtyper. Glöm inte badkläderna, för här finns chans till bad vid Stora Sandkullen, en av Skandinaviens högsta sanddyner. För den naturintresserade finns en särskild naturstig kantad av informationsskyltar, innehållande olika fakta om naturen och området.

Fina stigar i Hökafältet
Längs med Laholmsbukten ligger naturreservatet Hökafältet. Promenera över de öppna sanddynerna eller genom den vackra tallskogen innan det är dags för fika. Förutom ett myller av fina skogsstigar, finns här också en 2,5 kilometer lång led som passar extra bra för barnvagnen, rullatorn eller rullstolen. Och när du går genom strandskogen kan du lyssna lite extra efter fågelkvitter, för här finns både näktergal och svarthätta.

Slingrande skogsstigar i Skedala skog
Beläget cirka 9 kilometer öster om Halmstad finner vi Skedala skog, ett populärt strövområde väster om Simlångsdalen. I den djupa, trolska skogen erbjuds varierande skogsstigar, både till svårighetsgrad och karaktär. Lederna är mellan 3,9 till 7,7 kilometer långa och en av favoriterna sträcker sig runt den vackra skogssjön Toftasjön. Här finns en liten brygga och sandstrand som bjuder in till ett svalkande dopp efter dagens vandring. Området erbjuder ett flertal grillplatser för den som vill tillaga en god måltid ute i naturen. Och för den som inte nöjer sig med en dagstur finns även vindskydd att rulla ut sovsäcken i.

Vildmarkskänsla i Långhultebackarna
För den som vill uppleva en lite svårare vandring är Långhultebackarna helt rätt. Här kommer vildmarkskänslan krypandes när man vandrar över mossar och myrar, backar och öppna marker. Stövlar är att föredra för den som inte vill bli blöt om fötterna. Området är, förutom bland vandringssugna besökare, även populärt bland både älg och orre och i juli blommar myrliljorna för fullt. Därav är delar av leden avstängd mellan 1 mars – 15 maj, då orrarna har sitt spel. Leden har en sträcka på 4 kilometer och startar vid parkeringsplatsen.

Vattenfall vid Danska fall
Med en fallhöjd på 36 meter forsar vattnet vid Danska fall, en historisk sevärdhet som lockar många naturintresserade. Danska fall är ett naturreservat som, utöver det populära vattenfallet, erbjuder gammal, vacker bokskog, vältrampade bergsslingor och öppna marker. Med start vid Simlångsdalens samhälle följer man de blåa markeringarna under en 2,7 kilometer lång vandringsled. Vill man bara vandra till vattenfallet är sträckan istället en kilometer lång. Här finns också rester av det gamla järnbruket Jöransfors som var en av Hallands största industrier under 1700-talet. För den som vill fortsätta vandra efter att betraktat åns flera forsar och porlande vattenfall, kan man fortsätta gå längs med ån mot naturreservatet Gårdshult.

Ladda ner appen ”A day in Halland” för fler tips!