Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vandra i den svenska fjällvärlden med hunden!

Upptäck Sveriges vackra fjällvärld till fots genom att vandra med hunden. Våren är ju i antågande och frågan är om inte våren och hösten är den bästa tiden för fjällvandringen? Upplev naturen på nära håll och njut av stillhet och tystnad. Det går utmärkt att ta med sig hunden på vandring, det är ett perfekt sällskap som varken klagar på skoskav eller dåligt väder.

Det finns ett par saker att tänka på innan du beger dig ut på en längre vandring i fjällen med din hund. Det gäller ju förstås även om du vandrar längre sträckor i Sverige någon annan stans än i fjällvärlden.

För en dagsutflykt i fjällen behöver vare sig hunden eller ägaren göra några större förberedelser, men en hund som inte är i så bra fysisk form eller som inte är färdigvuxen bör man inte ta med på en längre vandring. Inte heller om hunden lider utav ledbesvär eller andra krämpor som uppenbarar sig efter ansträngning. Tänk på att en hund som vanligtvis inte får mer än en kilometers promenad per dag, kommer troligtvis inte att klara av ansträngande och långa strapatser i skog och mark.

Utrustning
På en dagsutflykt räcker det att ta med vatten- och mat, samt ett bra koppel. Längre färder till fots kräver desto mer förberedelser. Nedan följer en lista på förslag att packa till din fyrbenta vän.

Förslag på packlista inför en längre vandring med hund

• Hundmat, förbered och mät upp rätt mängd.

• Koppel.

• Hundgodis.

• Flaska för vatten, om det skulle bli varmt. På sommaren kan brunnar bli uttorkade eller otjänliga.

• Matskål, fungerar även att fylla med vatten och blöta tassar i om det är varmt och långt till närmsta vattendrag.

• Handduk, för att torka tassar och blöt hund om det regnar.

• Sele, för både dig och hunden så att du har händerna fria. Hållningen för ryggsäcken blir bättre också om du slipper hålla ett koppel med en arm hela tiden.

• Hundbajspåsar.

• Fästingplockare.

• Regntäcke/värmetäcke.

• Förbandslåda.

• Vid längre vandringar finns det s.k. klövjeväskor som bärs av hunden själv, dessa går att inhandla i djurbutiker. I en sådan skulle hunden exempelvis kunna bära sin egen mat.

Var ska jag vandra?
Tänk på att kolla upp vandringsleden ordentligt innan du går. Reglerna för Allemansrätten säger att hundar skall hållas kopplade eller under strikt tillsyn i naturen (i praktiken aldrig mer än 1 m från ägaren) under perioden 1 mars – 20 augusti. Detta gäller även i beteshagar där boskap betar. Vänligen respektera detta och släpp inte din hund lös. Koppeltvånget är till för att skydda djurlivet under dess mest känsliga tid då de får sina ungar. En hund med utpräglad jaktinstinkt ska alltid hållas kopplad i skog och mark. Övrig tid är det önskvärt att ha hunden kopplad, om den är lös måste den vara under strikt uppsikt så att den ej stör naturlivet.

Särskilda regler kan gälla på badstränder, i naturreservat och nationalparker läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Hundförbud råder under sommarhalvåret
OBS! Marie H Engelfors, inne på Facebookgruppen, ”Vandra med hund” har tipsat oss om att i vissa nationalparker, till exempel i  Sarek, gäller totalt hundförbud under sommarhalvåret och att i renbetesområden gäller särskild lag och strikt koppeltvång även om man har en extremt väldresserad hund…

Övernatta med hund 
Du kan övernatta med din hund vid vindskydden utmed leden under förutsättning att den är under tillsyn och inte stör andra vandrare. Att tälta med hund är också ett bra alternativ, då är det bra att på förhand vänja hunden vid tältet, så att alla får en lugnare natt. Tänk på att en våt hund tenderar att väta ned all utrustning inne i tältet eller i vindskyddet, så ta med en handduk som du kan torka hunden med. På vissa boendeanläggningar är hundar välkomna, men kolla detta när du bokar ditt boende.

OBS! Läs även här om Laponia och Sveriges 30 nationalparker här på ListitSweden!