Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Armand Duplantis tilldelas Victoriapriset 2020!

Det gällande världsrekordet i stavhopp (för herrar) 6,18 meter, noterades av svensk-amerikanen Armand Duplantis 15 februari 2020, vid hoppningar i Glasgow.

Foto; Dick Nilsson – Klicka för större format!
Fotograf Dick Nilsson finns på Facebook och på Instagram. Kika in och se fler vackra bilder av honom där.

”Mondo” prisas för dubbla världsrekorden
Armand ”Mondo” Duplantis har varit en av världens hetaste friidrottare de senaste åren. 2018 tog han EM-guld som 18-åring och året efter blev det VM-silver i Doha. Innan årets tävlingar ställdes in eller sköts upp hann Armand inleda säsongen strålande.

Armand Duplantis tilldelas Victoriapriset 2020 för att han hoppat högre än någon annan stavhoppare genom tiderna. Två gånger dessutom. Det första världsrekordet satte Duplantis när han i februari hoppade 6,17 meter vid inomhustävlingen i Torun, Polen. I Glasgow blott en vecka senare var det dags igen. I första försöket klarade han 6,18 med marginal och höjde sitt eget världsrekord med en centimeter. Det var de första svenska världsrekorden i friidrott sedan 2008, då Susanna Kallur slog inomhusvärldsrekordet på 60 m häck.

It’s a great honour for me to receive Victoriapriset. To be among those other great Swedish athletes who have received it previous years feels fantastic, säger Armand Duplantis

OM Victoriapriset
Victoriapriset har delats ut årligen sedan 1979. Priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten den 14 juli 2020. Victoriakonserten sändes i SVT1 och SVT Play tisdagen 14 juli kl 21:00.

OM Victoriadagarna
Victoriadagarna är en hyllning av Kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag. Evenemanget firas årligen på Öland och sträcker sig över flera dagar. Den tv-sända Victoriakonserten äger rum på Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli. Evenemanget består av artistuppträdanden, utdelandet av Victoriapriset och en insamling till Kronprinsessan Victorias Fond. Programmet har de senaste åren sänts i SVT, NRK och YLE med totalt över 1,5 miljoner tittare.