Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun 2020 ställs in

Idrotten måste få börja reglera sig själv avseende social distansering.

Vansbrosimningen fattade idag beslut om att ställa in sina två kvarvarande men framflyttade arrangemang Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun. I och med detta beslut är samtliga lopp under Vansbrosimningens paraply nu inställda.

Foto; Mickan Palmqvist – Klicka för större format

– ”Vi har väntat in i det längsta men nu har tiden runnit ifrån oss och eftersom vi inte ser några lättnader i restriktionerna kring covid-19 så tvingas nu ta det tuffa beslutet att ställa in årets Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun”, säger tävlingsledare Clas Björling.

Folkhälsomyndigheten har i sina uttalanden sagt att man behöver anpassa sin strategi kontinuerligt för att göra största möjliga nytta. Trots dessa uttalanden får idrottsrörelsenmycket lite respons när den försöker anpassa sig och ställa om. De ursprungliga direktiven som togs fram i pandemins inledande skede gäller fortfarande. Detta trots att kunskapen om covid-19 idag är bättre och smittspridningen är lägre.

– ”Det är dags att låta idrotten reglera sig själv när det gäller social distansering. Det finns ingen rimlighet i att tävlingsområden som sträcker sig över flera kvadratkilometer endast får innehålla 50 personer, samtidigt som 1000-tals människor trängs tillsammans iköpcentrum”, säger Tomas Viker generalsekreterare Vansbrosimningen

Det är ordningslagen som är central och ligger som en våt filt över hela arrangemangsbranschen och medförbegränsningar för idrotten att ta nästa steg. Vi har stor respekt för den allvarliga situation vi befinner oss i. Eftersom folkhälsa ären viktig frågasom Vansbrosimningen tar på största allvar har vi försökt och kommer fortsätta försöka hitta vägar som gör att vi kan erbjuda Vansbrosimningen 2021.

Vansbrosimningen genomfördes för första gången år 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med över 13 000 deltagare. Utöver sju lopp i simning ingår även tävlingar i swimrun och triathlon. Vansbrosimningen är sedan 1971 en del av En Svensk Klassiker.