Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Skördetid på gårdarna i Kungsbacka – höstfesten ställer om!

Pepparroten är en lokal råvara som uppmärksammas under Skördetid på gårdarna den 12 september. Vi är många som ser fram emot när det blir dags att skörda och förädla allt som blivit sått under året.12 september klockan 11-17 bjuder Kungsbackas gårdar in besökare till att fira skördetiden. Det blir en hyllning till Kungsbackas alla lokala matproducenter, mathantverkare och Kungsbackas egen wasabi, pepparroten.

Bilden ovan. Foto; Margaretha Jonsson – Klicka för större format!

Skördetid på gårdar istället för höstfest
Det är utställarna som brukar vara med på den traditionella höstfestens lokalproducerade matmarknad som bjuder hem besökarna till sig. Normalt sett går höstfesten av stapeln på Kungsbacka torg i mitten av september, men i år blir det istället skördetid på gårdar, i gårdsbutiker, på besöksmål, caféer, fik, bagerier och restauranger med lokalproducerat runtom i hela Kungsbacka.

– ”Skördetiden kan vi njuta av även i coronatider. Vi ställer inte in, utan ställer om till aktiviteter som kan genomföras på ett säkert sätt”, säger Anna Frykman, besöksnäringsutvecklare på Kungsbacka kommun. Kungsbacka kommun, som annars står bakom höstfesten, arrangerar nu Skördetid tillsammans med gårdarna och med stöd av Region Halland.

– ”Det vore mycket roligt om fler producerande gårdar ville vara med och passa på att öppna upp och bjuda hem besökare till sig under Skördetid. Det är bara att höra av sig till mig i så fall”, säger Anna Frykman.

Sommargata blir höstgata
Inne i centrala Kungsbacka byter sommargatan på Norra Torggatan från flowerpower-tema till temat skördetid i Kungsbacka och förvandlas till höstgata. Men det blir även en form av höstfesttema i Kungsbacka stad. Flera restauranger, caféer och butiker kommer att erbjuda lokalproducerat på menyn som en hyllning till pepparroten.

Kungsbacka kommun med samarbetspartners följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer på samtliga platser och ber alla besökare att göra detsamma och visa hänsyn.

Gårdar och företag som deltar under Skördetid
Här är listan på gårdar och företag som deltar under Skördetid och fler kan tillkomma:

Mariebergs Gårdsbutik med Cissi Urbanke, Fjärås
HamraGård i Åsa och Happy Dane
Hallands Kombucha i Fjärås
Naturgården i Bröndome, Vallda
Lindholmen gård i Vallda Sandö
Rompens Gård i Lerkil, Vallda
Stättareds 4H-gård
Regner Garden i Stättared
Gåsevadholms Viltbutik, Gåsevadholmsslott
Rygga vingård i Fjärås
Gula Stugans/H20 i Onsala
Zigges BBQ i Onsala
Cosa Table i Kungsbacka stad
Tjolöholms slott
Kungsbacka teater och Kungsbacka konsthall (Kungsbacka kommun)
Äskhults by, kaffestugan och naturum Fjärås Bräcka, caféet (Kungsbacka kommun)
Kungsbacka turistinformation med InfoPoint (Kungsbacka kommun)

OM Kungsbacka

Kungsbacka ligger i Halland utefter Sveriges västkust. Den västra delen av kommunen har en lång kustlinje, och östra delen präglas av ett böljande jordbrukslandskap, men här finns också skogar och flera sjöar. Kungsbacka är en expansiv kommun. Vi har över 84 000 invånare och de flesta invånare kan rekommendera sina vänner att flytta hit. Helgonet Sankta Gertrud pryder Kungsbackas vapen. Hon var skyddshelgon för väg- och sjöfarare och fanns på Kungsbackas sigill redan 1584