Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ytterligare ett schackevenemang till Helsingborg!

Schackfyrans Södra Riksfinal kommer att äga rum i Helsingborg Arena i maj varje år mellan 2021–2026. Tävlingarna äger rum i Helsingborg Arena.  Helsingborg blir alltså värdstad för Schackfyrans Södra Riksfinal de kommande fem åren. Sedan tidigare är det även klart att SM i schack kommer att spelas i Helsingborg Arena nästa sommar.

Bilden; Helsingborg är värdstad för Schackfyrans Södra Riksfinal 2021-2026. Bild från Schackfyrans Stockholmskval i Globen Annexet
Foto/Källa; Pressbild från Svenska Schackförbundet – Klicka för större format

Schackfyrans Södra Riksfinal kommer att äga rum i Helsingborg Arena i maj varje år mellan 2021–2026. I juni/juli 2021 kommer även SM i schack att äga rum på samma plats. Värvningarna är ett resultat av ett långsiktigt samarbete mellan Helsingborg Convention & Event Bureau, Sveriges Schackförbund och Helsingborgs Allmänna Schackklubb. Totalt sett kommer de olika evenemangen att generera mellan 10-15 miljarder kronor i framtida turistekonomisk konsumtion.

Schackfyrans riksfinal är en årlig schackfest. I 2019-års final deltog totalt 2550 spelare från 130 skolklasser. För att komma till riksfinalen måste klassen kvalificera sig i en distriktsfinal. Dessa genomförs under perioden januari-april och avslutas med finalspelet i maj.

­ – ”Schackspelet inkluderar alla och utvecklar barns sociala och kognitiva förmågor. Vi ser verkligen framemot att jobba fördjupat med Helsingborg stad och föreningsliv de kommande fem år. Tillsammans gör vi Sverige smartare”! säger Fredrik Lindgren, generalsekreterare i Sveriges Schackförbund. ­­­­­­­­­

Den kommunala evenemangsaktören Helsingborg Convention & Event Bureau har varit med om att initiera värvningen och är mycket nöjda med att samarbetet med Sveriges Schackförbund återigen har burit frukt.

– ”Vi är jätteglada för den här värvningen av flera olika anledningar. Dels är den långsiktig i meningen flerårig, dels är den ett mycket välkommet tillskott till den lokala besöksnäringen som, likt besöksnäringen både nationellt och globalt, påverkats negativt av den pågående coronapandemin”, säger Henrik Gidlund, Senior Project Manager på Helsingborg Convention & Event Bureau.

Den lokala klubben Helsingborgs Allmänna Schackklubb är arrangerande partner till Sveriges Schackförbund ser fram emot att få välkomna alla spelare, ledare och medföljande familjer.

”Vi är oerhört glada över möjligheten att HASK, Helsingborgs Allmänna Schackklubb, kan vara delarrangör till Schackfyrans final i Helsingborg. Tack vare att klubben idag är den största nordvästskånska schackklubben inom såväl junior- som skolschack, finns en gedigen erfarenhet för att välkomna alla till den här årliga schackfesten”, säger Stefan Håkansson, Helsingborgs Allmänna Schackklubb.

Om Helsingborg Convention & Event Bureau
Helsingborg Convention & Event Bureaus uppdrag är att arbeta för en positiv utveckling av staden som en mötes- och evenemangsdestination. HCEB är en objektiv och kostnadsfri resurs som hjälper till med tips och råd samt koordinerar kontakter i mötes- och evenemangsstaden Helsingborg.

OM Helsingborg
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något.
Möt oss på helsingborg.se