Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Det händer på Naturhistoriska riksmuseet i september!

Två stora nyheter! Gör spännande upptäckter i Labbet och se storslagna bilder i vår nya fotoutställning The Thin Line – Björn Persson. I höst bjuder vi in att uppleva våra två stora nyheter. Välkommen också att ta del av våra permanenta utställningar med förbokad biljett! Du har väl inte heller missat chansen att besöka museet hemifrån – nästan som om du vore här. Vandra runt bland våra utställningar – zooma, scrolla, upptäck!

Bilden ovan; Kenya, 2019 Noshörningen Najin, som är en av de två sista nordliga vita noshörningarna i hela världen. Idag står det sista hoppet för hennes arts överlevnad till avancerad provrörsbefruktning med de frusna sädescellerna från den sista avlidna hanen Sudan.
Foto/Källa; Björn Persson

Lördagar i Labbet – stenar, fossil och vulkaner!
Vårt kreativa rum dukas upp med aktiviteter och föremål från museets samlingar på tema geologi. Testa mineralutmaningen, lär dig mer om våra bergarter och se mineral i förstoring! Tag reda på hur fossil bildas och skapa ett minne att ta med hem. Vi gör vulkaner och fossilavtryck. Våra geologiforskare och experter finns på plats och svarar på dina frågor.

Aktiviteten passar från 7 år och uppåt. 50 kr per person (även vuxen). Vi möblerar rummet så att ditt sällskap får ett eget bord. Max 15 deltagare per pass.

Datum: 12/9, 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10
Tid: kl. 11, 13, 15 (aktivitetens längd är ca 1h och 15 min)

Ny utställning! The Thin Line – Björn Persson
The Thin Line är en tankeväckande betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en tunn skiljelinje mellan överlevnad och utrotning. Utställningen visar Afrikas vilda djur, vilka har funnits på vår planet i över 50 miljoner år, och som nu hotas av människan och vår påverkan.

Bilden ovan; Kenya, 2018 En stor elefantflock som mullrar fram över den afrikanska savannen. Idag blir den här synen allt ovanligare. Varje femtonde minut dödas en elefant för sina betars skull. På cirka 100 år har antalet sjunkit från cirka 5 miljoner till 400,000.
Foto/Källa; Björn Persson

Konstfotografen Björn Persson har praktisk erfarenhet av att arbeta mot tjuvskytte i Afrika. Med sina fotografier avser han att dramatisera den storslagna skönhet djuren inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang.

Utställningen är ett samarbete med Dunkers Kulturhus i Helsingborg. För att besöka museet inklusive utställningen krävs en kostnadsfri biljett.

Datum: utställningen visas 29 september 2020 – 11 april 2021.

Upplev våra permanenta utställningar

Kanske var det ett tag sedan du var här? Du är varmt välkommen tillbaka till oss i höst! Återse museet kronjuvel Tyrannosaurus Rex, hör vargarna yla, möt jättebläckfisken och hälsa på isbjörnen. Höstens öppettider från 11 september är tisdag-fredag kl. 12-17 samt lördag-söndag kl. 10-18.

För att besöka museet krävs en förbokad biljett, boka på: www.nrm.se (Länken öppnas i ett nytt fönster)

Försiktighetsåtgärder i besöksmiljön
Vi tar emot ett begränsat antal personer varje dag, för att besöka museet krävs en bokad biljett. Vi utför extra rengöring av utsatta ytor, stationer med handsprit kommer att finnas utplacerade och uppmärkning för att lättare hålla avstånd där köer kan uppstå. Alla som besöker oss uppmanas att hålla avstånd till varandra. Vi väljer också att stänga flera interaktiva stationer i utställningarna. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

Besök museet hemifrån
Vi har öppnat de digitala portarna till Naturhistoriska riksmuseet. Välkommen in och ta del av museet i en virtuell miljö, nästan som om du vore här. Du kan vandra runt bland merparten av utställningarna med hjälp av piltangenter, mus eller pekfingret. Zooma, scrolla, upptäck!

På vägen får du ta del av spännande berättelser om 10 utvalda föremål i museet. Upptäck nya föremål och historier i vårt digitala museum och bli inspirerad på din upptäcktsfärd.

Upplev museet hittar du här: upplevmuseet.nrm.se  (Länken öppnas i ett nytt fönster)
Fri entré – välkommen med förbokad biljett. Boka på www.nrm.se  (Länken öppnas i ett nytt fönster)

Fakta om Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet och Sveriges största museum. Vi vill öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Det är därför vi forskar och sprider kunskap och upplevelser. När det leder till fascination och livslångt engagemang har vi lyckats.

De naturhistoriska samlingarna innehåller fler än 10 miljoner växter, djur, svampar, miljöprover, mineral och fossil. Samlingarna är grunden för forskning och utställningar där vår ambition är att vara av världsklass. För besökarna finns elva permanenta utställningar och kupolbiografen Cosmonova som visar filmer i världens största filmformat, IMAX.