Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Restauranger – COVID19 och företagslån

I samband med att COVID19 spred sig i Sverige minskade intäkterna hos många restauranger och de behövde söka företagslån för att kunna överleva. Vi har pratat med Philip Kornmann som är VD på Kompar, Sveriges ledande förmedlingstjänst för företagslån, om hur det gått för restaurangbranschen de senaste 6 månaderna.

Chocken: färre besökare & mindre lån
”Som vi alla fick uppleva så utvecklade sig saker väldigt snabbt under mars månad och helt plötsligt var det nästan tomt ute på gatorna. Detta innebar att många restauranger gick från en normal situation till att de inte hade några kunder över huvud taget. Dessutom visste de inte heller när kunderna skulle börja komma tillbaka.” berättar Philip på Kompar.

Han berättar vidare kring många av de svåra samtalen de hade med restaurangägare som satt med dyra hyreskontrakt och andra fasta kostnader samtidigt som deras intäkter helt försvunnit. Detta innebar att restaurangerna var tvungna att säga upp personal för att kunna överleva. Många av dem försökte att söka ett företagslån under den här perioden. Men då långivarna var lika chockade som restaurangägarna av den snabba utvecklingen så ströp de långivningen och det var väldigt få restauranger som kunde få ett företagslån.

Mot ljusare tider: mer besökare & fler lån
Under sommaren började många vänja sig vid den nya verkligheten vi lever i och leta sig tillbaka till restaurangerna. Deras intäkter började med andra ord att öka igen så att de kunde driva vidare sin verksamhet.

Samtidigt som detta skedde hade banker och långivare fått kontroll på sin långivning i det nya marknadsläget och de började erbjuda mer och mer företagslån, även till restauranger.

”Vi har kunnat se att antalet beviljade lån har återgått till normala nivåer nu under sommaren och restauranger har, precis som andra företag, möjlighet till att få tag på företagslån till bra villkor”.

Jämför företagslån innan du tar ett
Det skiljer sig däremot fortfarande mycket åt mellan olika långivare berättar Philip på Kompar. Vissa ger ut väldigt förmånliga lån medan andra erbjuder lite dyrare alternativ. Svårigheten ligger i att vilket typ av lån man kan få beror helt och håller på ens företag.

Därför rekommenderar Philip att man som egenföretagare jämför företagslån innan man tar ett. Detta gör att man sparar tid genom att det endast görs en ansökning för att få svar från +20 olika banker och långivare. Samtidigt som man sparar tid så får man tillgång till de lån som har bäst villkor utifrån ens företags unika situation.