Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sex svenskar i Söldens världscuppremiär!

17–18 oktober är det dags för traditionsenlig världscuppremiär i österrikiska Sölden. Storslalom är disciplinen och Sverige representerar med sex åkare, fem damer och en herre. Nedräkningen har börjat, en ny alpina världscupsäsong står för dörren och det svenska laget kommer väl förberedda till premiären.

Sara Hector. Foto; Klas Rockberg – Klicka på bilden för större format

Fem damer finnas på start, Sara Hector och Estelle Alphand är på förhand givna, men tre åkare från träningsgrupp 2 kommer också att finnas med. Jonna Luthman, Sara Rask och Hanna Aronsson Elfman.

– ”Jag tycker att det har sett bra ut hittills, vi har kunnat träna bra under försäsongen, det är egentligen de senaste dagarna som det blivit omkastningar i träningsprogrammet”, säger damchefen Christian Thoma.

Sölden är en tuff storslalom som ställer stora krav på åkarna. Sara Hector, Estelle och Jonna har erfarenhet av hanget. För Sara Rask och Hanna är det debut i den klassiska premiärorten.

– ”Det är bra att skaffa sig erfarenhet för de yngre åkarna, vi ska inte ha för höga krav, de är med för att skaffa sig kunskap inför framtiden”, säger Christian.

Rapporter från försäsongen säger att Hector är stabil. Estelle har till den här säsongen bytt skidmärke, men börjar också närma sig god form.

– ”Det har gått stadigt framåt. Sara åker bra, Estelle har varit lite upp och ned, men är helt klart på rätt väg och det blir allt bättre för varje dag”, säger Christian.

Kristoffer Jakobsen ska försvara de svenska färgerna på herrsidan. Längre skidor och större avstånd mellan portarna än i paradgrenen slalom, men Kristoffer har tränat mer storslalom än tidigare inför den här säsongen.

– ”Vi ska nog inte förvänta oss några topp tio placeringar av ”Krille”, men han kör ett upplägg med mer storslalom den här säsongen, vilket vi tror kommer att gynna även hans slalomåkning”, säger herrchefen Fredrik Kingstad.

Sverige är inne i en generationsväxling på herrsidan. Har kunnat starta med ytterligare någon åkare, men i dagsläget är deras fokus på Europacuppremiären i början av december.

– ”Sedan har vi Mattias Rönngren på skadelistan. Han hade varit given i Sölden, men är inte tillbaka efter sin axelskada. Har gått på snö och åker fritt och varit med oss på läger. Planen är att han ska kunna köra för fullt i inledningen av november”, säger Fredrik.

Svenska truppen till Sölden 17–18 oktober: Damer: Sara Hector, Kungsbergets AK, Estelle Alphand, Åre SLK, Jonna Luthman, Åre SLK, Sara Rask Sollentuna SLK, Sollentuna, Hanna Aronsson-Elfman, Kils SLK. Herrar: Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp.

LÄS MER HÄR! (Webbplatsen öppnas i ett nytt fönster)

Lämna ett svar