Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Sidensvansar

Foto; , Ewa Nilsson, LapplandPhoto – Klicka för större format

Sidensvans (Bombycilla garrulus) är en fågel som tillhör ordningen tättingar i familjen sidensvansar. Arten häckar i de nordligaste delarna av Eurasien och nordvästra Nordamerika. Vintertid kan den observeras i stora flockar längre söderut. Sidensvansen är stor som en stare men upplevs större då den har en kompakt kropp med tjock hals och stort huvud. Den är 18–21 centimeter lång, har ett vingspann på 32–36 centimeter och väger cirka 60 gram. Sidensvansen är rödgrå, med svart strupe, ett svart band genom vardera ögat och gul stjärtspets. Fjäderbeklädnaden, som är mjuk och fin, bildar på huvudet en mycket lång tofs.

Sidensvansen har en kort, vid roten nedtryckt, näbb. Vingarna är långa och spetsiga. Tarsens framsida har tydligt åtskilda sköldar. Vingarnas armpennor, ibland också stjärtpennorna, har lackröda pergamentartade bihang. Den har ett mycket karaktäristiskt läte som ofta hörs från överflygande flockar. Lätet beskrivs som ett plingande av silverklockor.
KÄLLA; Wikipedia


OM Ewa
Ewa Nilsson är en Naturfotograf som driver Lappland Photo.  Hon bor i Lycksele, en stad mellan kust och fjäll i Västerbotten, Södra Lappland. Området bjuder på fantastiskt landskap, ett rikt djurliv och underbara naturupplevelser.  Ewa lever ett aktivt liv ute i naturen tillsammans med sin hund och sin kamera. Hennes intresse för naturen och dess innevånare startade i tidiga barnaår och det var för ca 8 år sedan hennes bildintresse förde henne till naturfotografering.

Tusen varma tack för din medverkan med denna fina bild, Ewa! 

Ewa är även medlem i Facebookgruppen, ”Dagens Sverigebild”, kika gärna in och bli medlem du med! Här finns tiotusentals bilder över vårt vackra avlånga land.